Foto: LETA

Bijušā Lielvārdes mēra Jāņa Āboliņa parakstītais vekselis un tam sekojušie notikumi saliedējuši novada domes deputātus, pauda pašreizējais Lielvārdes domes priekšsēdētājs Imants Balodis ("Vienotība").

Āboliņš, neievērojot normatīvo aktu noteikumus par pašvaldību aizņēmumu ņemšanu un dokumentu noformēšanu, 2015. gada 24. novembrī vienpersoniski Lielvārdes novada pašvaldības vārdā bija parakstījis vekseli par 200 miljoniem eiro. Tam sekoja diskusijas ar Finanšu ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kā arī Valsts kases pārstāvjiem, secinot, ka nepieciešams veikt auditu, lai saprastu, vai vekselis ir juridiski spēkā esošs. Auditori "Deloitte Latvia" savā atzinumā secinājuši, ka Āboliņa parakstītais dokuments nav uzskatāms par saistošu, izņemot, ja uzrastos jauni fakti vai pierādījumi.

Balodis neuzskata, ka viņa amats būtu apdraudēts par spīti tam, ka Āboliņš sācis meklēt atbalstu citu deputātu vidū, lai izteiktu neuzticību Lielvārdes mēram. "Pašlaik mēs domē esam četrpadsmit pret vienu," teica Balodis, norādot, ka domes deputāti ir saliedēti pret Āboliņu. Balodim šķiet, ka "Reģionu alianses" deputāti, visticamāk, neiesaistīsies vekseļa parakstītāja rosinātajās "mahinācijās". Pēc politiķa teiktā, pasaules pieredze rāda, ka viss ir iespējams, bet "paanalizējot Āboliņa izteikumus un darbības, tas neliekas nopietni". "Protams, varbūt atradīsies cilvēki, kas viņam ticēs. Tā teikt - savādāk domājošie. Bet normālam cilvēkam tas nav pieņemami," klāstīja Lielvārdes mērs.

Politiķis arī norādīja, ka Āboliņa izteikumus vairs neuztver nopietni. Pretēji Āboliņa paustajam, otrdienas domes sēdes laikā viņš neesot "pat iepīkstējies" par iespējamo neuzticības izteikšanu Balodim. "Ja viņš nepilda sevis sacīto un solīto, viņš nav jāvērtē nopietni. Mēs par viņa izteikumiem uzzinājām pēc domes sēdes. Es nezinu, kam kādā jūtu uzplūdumā viņš ir ko sastāstījis, bet es viņu vairs neuztveru normāli," sacīja Balodis.

Jau vēstīts par Āboliņa cerībām līdz nākamā gada pašvaldību vēlēšanām panākt neuzticības izteikšanu Balodim. Politiķis gan norādīja, ka pagaidām atsaucību no pārējiem domes deputātiem nav saņēmis. Viņš pauda, ka potenciāli Balodi varētu aizstāt Vita Volonte ("Reģionu alianse"), kura pašlaik ir domes priekšsēdētāja vietniece.

Āboliņš uzskata, ka Balodim amats jāpamet, jo domes priekšsēdētājs un viņu deputāti savulaik balsojuši par pašvaldības finanšu gada pārskata apstiprināšanu, kurā iekļauts fakts, ka Lielvārdes novada dome ir uzņēmusies parādsaistības 200 miljonu eiro apmērā, savukārt auditoru firmas "Deloitte Latvia" nupat veiktais atzinums liecina, ka saistības pašvaldība nav uzņēmusies.

Jau ziņots, ka, Āboliņa parakstītais dokuments, viesa bažas par riskiem pašvaldības darbības nodrošināšanai vekselī noteiktajā maksāšanas termiņā - 396.dienā pēc dokumenta parakstīšanas, kas ir 2016.gada decembrī, un noilguma termiņā, kas ir trīs gadi pēc maksāšanas termiņa. Vekselis tika parakstīts ar Lihtenšteinā reģistrētu ārzonas kompāniju "Riverside HK Ltd". Nauda bijusi domāta nevis kā kredīts, bet gan depozīts Lielvārdes pašvaldības vajadzībām, lai vēlāk varētu piesaistīt līdzekļus attīstības projektu realizācijai. Ģenerālprokuratūra Finanšu ministrijas iesniegumu ar aicinājumu izvērtēt Āboliņa rīcību KNAB nosūtījusi pagājušā gada decembrī, un viņa rīcības izvērtēšana turpinās.

Balodis tikmēr norādījis, ka Āboliņa parakstītais vekselis Lielvārdes pašvaldībai ir radījis zaudējumus nerealizētu projektu veidā, kā arī naudā līdz 10 tūkstošiem eiro, kas iztērēta audita veikšanai, lai noteiktu vekseļa juridisko statusu. Pēc Baloža teiktā, "vekseļa lieta" ir bijis liels pārbaudījums un publiskajā telpā paustā informācija ir radījusi neuzticību pret pašvaldību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!