Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielvārdes novada pašvaldība saistībā ar tā dēvēto "Lielvārdes vekseļa" lietu grasās vērsties tiesā pret dokumenta parakstītāju, bijušo domes priekšsēdētāju, pašreizējo deputātu, Jāni Āboliņu, apliecināja pašvaldības vadītājs Imants Balodis ("Vienotība").

Viņš uzsvēra, ka Lielvārdes dome aptuveni nojauš Āboliņa rīcības finansiālās sekas. Tās veidojot starptautisko auditoru kompānijas izdevumi vismaz septiņu tūkstošu eiro apmērā, kā arī visi notariālie apstiprinājumi un dokumentu sagatavošana. Tāpat klāt nākot citas izmaksas, kuru kopējo skaitli varēs aprēķināt pēc situācijas atrisināšanas.

"Mēs "savilksim ciparus kopā" un noteikti vērsīsimies tiesā, prasot kungam [Āboliņam] atmaksāt radītos tiešos zaudējumus, kurus mēs esam guvuši, pārliecinoties par to, ka viņa darbības ir bijušas, iespējams, nekaitīgas. To jau neviens nezināja, bija jāpārliecinās," sacīja Balodis. Viņš arī norādīja, ka Āboliņa rīcība nesusi pašvaldībai arī citus zaudējumus - nespēju piesaistīt projektu finansējumu, neslavu un citus.

Komentējot Āboliņa izteikumus par iespējamo vadības maiņu pašvaldībā, Balodis sacīja, ka Āboliņš pats varbūt nesaprot ko runā vai dara. "Labāk būtu mēģinājis sakārtot sevis izdarītā sekas, nevis domājis par nākamajām vēlēšanām un shēmojis kaut ko pašlaik," teica Balodis.

"Cilvēki jāvērtē pēc padarītā, nevis izteiktā. Āboliņš ir veicis darbības, kas pašvaldībai nesis zaudējumus. Viņš ir jāsauc pie atbildības, ja viņš to ir darījis apzināti. Savukārt, ja neapzināti, tad viņam jāiet pie ārsta," lakonisks bija novada vadītājs.

Jau vēstīts, ka Āboliņš paudis: "ir pamatotas cerības, ka tuvojošos pašvaldību vēlēšanu dēļ izdosies panākt neuzticības izteikšanu Balodim". Politiķis gan norādīja, ka pagaidām atsaucību no pārējiem domes deputātiem uz savu aicinājumu izteikt neuzticību Balodim, nav saņēmis. Viņš norādīja, ka potenciālais Baloža aizstājējs varētu būt Vita Volonte ("Reģionu alianse"), kura pašlaik ir domes priekšsēdētāja vietniece.

Āboliņš uzskata, ka Balodim amats jāpamet, jo domes priekšsēdētājs un viņu deputāti savulaik balsojuši par pašvaldības finanšu gada pārskata apstiprināšanu, kurā iekļauts fakts, ka Lielvārdes novada dome ir uzņēmusies parādsaistības 200 miljonu eiro apmērā, savukārt auditoru firmas "Deloitte Latvia" atzinums liecina, ka saistības pašvaldība nav uzņēmusies.

Šo dokumentu, tā dēvēto "Lielvārdes vekseli" 2014.gadā parakstīja pats Āboliņš, to pamatojot ar vēli piesaistīt papildu resursus novadam. Lielvārdes gada budžets ir aptuveni 11 miljoni eiro.

Jau vēstīts, ka "Deloitte Latvia" atzinumā pauž, ka vekselis nav uzskatāms par juridiski saistošu.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), komentējot Āboliņa parakstīto dokumentu norādījis, ka tas bijis ļoti neapdomīgs lēmums, kas robežojas ar stulbumu. Savukārt "Vidzemes partijas" priekšsēdētājs, Valkas domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis atzinis, ka atļaut Āboliņam kandidēt no "Vidzemes partijas" saraksta bijusi kļūda. Āboliņš jau kandidēšanas laikā, kā arī īpaši pēc tam veicis separātiskas darbības, kas arī veicinājušas viņa ievēlēšanu gan domē, gan arī pašvaldības vadītāja amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!