Foto: LETA
Veicot epidemioloģisko izmeklēšanu ražotnēs un ēdnīcā Liepājā, Ziemeļu ielā 19, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi šodien ir ieguvuši informāciju par 88 saslimušajiem ar akūtas zarnu infekcijas pazīmēm, informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Viņa stāstīja, ka epidemiologi aptaujājuši darbiniekus un sazinājušies ar saslimušajiem prombūtnē esošajiem darbiniekiem. Par saslimstības gadījumiem informēti arī ģimenes ārsti Liepājā.

Par saslimšanas cēloņiem varēs spriest tikai pēc tam, kad būs saņemti analīžu rezultāti, piebilda Arāja.

SPKC norāda, ka vairāku cilvēku vienlaicīga saslimšana ar akūtām zarnu infekcijām visbiežāk saistīta ar tādu pārtikas produktu lietošanu uzturā, kas piesārņoti ar infekcijas izraisītāju (baktērijām, vīrusiem), tādēļ pašlaik viena no uzliesmojuma izcelšanās versijām ir ēdināšanas pakalpojumu saņemšana.

Tā kā ēdināšanas uzņēmums Ziemeļu ielā 19 sniedz ēdināšanas pakalpojumus arī citiem pilsētas iedzīvotājiem, SPKC vērš liepājnieku uzmanību, ka akūtas zarnu infekcijas simptomu, proti, vemšana, sāpes vēderā, caureja, paaugstināta ķermeņa temperatūra parādīšanās gadījumā pēdējās dienās nepieciešams vērsties pie ģimenes ārsta pēc medicīniskās palīdzības un, ja uzturā lietots "Baltic Restaurants Latvia" gatavots ēdiens, par to jāinformē ģimenes ārsts.

SPKC lūdz ģimenes ārstus nekavējoties informēt SPKC par saslimšanas gadījumiem, teica Arāja.

PVD pārstāve Ilze Meistere teica, pēc tam, kad vairāki darbinieki neieradās darbā, jo jutās slikti pēc "Baltic Restaurants Latvia" ēdnīcā ieturētajām pusdienām, uzņēmumu LSEZ SIA "Laumas Fabrics" un "Baltic Restaurants Latvia" vadība vienlaicīgi par izveidojušos situāciju informēja PVD, kas šodien veic pārbaudi uzņēmuma ēdnīcā.

"PVD saņemto informāciju ir sniedzis arī SPKC, kas veic epidemioloģisko izmeklēšanu, lai skaidrotu saslimšanas cēloņus," sacīja Meistere.

"Baltic Restaurants Latvia", ņemot vērā uzsākto pārbaudi, pats ir apturējis savu darbību, sacīja Meistare.

Savukārt ēdināšanas uzņēmums "Baltic Restaurants Latvia" informēja, ka, ņemot vērā to, ka ražotnes teritorijā Liepājā, Ziemeļu ielā 19, ir konstatēti vairāki saslimšanas gadījumi ar vīrusa infekcijas pazīmēm, un lai mazinātu šī vīrusa tālākās izplatīšanās iespējamību, no šodienas uz laiku tiek slēgts "Baltic Restaurants" pusdienu restorāns, kas tur darbojas.

"Mēs pieņēmām lēmumu par dienas restorāna slēgšanu uz laiku, ņemot vērā to, ka patlaban ir vīrusu infekciju izplatīšanās sezona, un ir bijuši jau vairāki uzliesmojumi dažādās Latvijas pilsētās," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Tāpat "Baltic Restaurants Latvia" informēja, ka uzņēmuma darbiniekiem slimības pazīmju nav, taču drošības nolūkos darbinieki šodien ir nodevuši analīzes, lai pārliecinātos par savu veselības stāvokli.

Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Freidenfelde stāstīja, ka Liepājā, Ziemeļu ielā 19, atrodas uzņēmums "Lauma Fabrics", un tā telpās ēdināšanas pakalpojumus sniedz "Baltic Restaurants". "Patlaban pašvaldībai ir SPKC sniegta informācija par saslimšanas gadījumiem tikai šajā adresē. Pašvaldībai nav informācijas par saslimšanas gadījumiem citviet pilsētā," teica Freidenfelde.

"Lauma Lingerie" valdes priekšsēdētāja Linda Matisone pastāstīja, ka uzņēmumā šodien ir saslimuši 30 darbinieki, kas ir aptuveni 15% no kopējā strādājošo skaita.

"Ražošanas uzņēmumu darbu tas, protams, ietekmē, taču tas arī nav nekas ārkārtējs, jo šādas situācijas bijušas arī iepriekš, piemēram, šā gada sākumā aptuveni tāds pats darbinieku skaits bija saslimuši ar gripu," sacīja Matisone.

Viņa piebilda, ka pagaidām šīs saslimšanas nevar saistīt ar "Baltic Restaurants" pusdienu restorānu, kas atrodas uzņēmuma teritorijā, jo uzņēmums nav saņēmis šādu informāciju. Matisone arī skaidroja, ka "Baltic Restaurants" pusdienu restorānu izmanto arī "Lauma Fabrics" darbinieki, kur saslimušo ir vairāk.

Jau ziņots, ka šomēnes ar akūtu zarnu infekciju saslima vairāk nekā 60 bērni Smiltenes vidusskolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!