Liepājas svētdienas naktī nogādāti Zviedrijas krastos nogrimušā zvejas kuģa "Astrīda" četru zvejnieku mirstīgās atliekas.
Liepājas tiesu medicīnas eksperte Sarmīte Kaju aģentūrai BNS pastāstīja, ka mirstīgās atliekas no Zviedrijas nogādātas ar Liepājas zvejas kuģi "Bute". Šis kuģis, tāpat kā, "Astrīda" pieder SIA "Bute".

Bojāgājušos jau identificējis kuģa īpašnieks Uldis Bružis. Tie ir traļmeistars Ingus Puķītis (1967), matrozis Arnis Poriņš (1963), matrozis Igors Nazarovs (1963) un maiņas mehāniķis Vladimirs Lisenko (1962). Par bezvēsts pazudušajiem tiek uzskatīti mehāniķis Viktors Boilovičs un kapteinis Jānis Zakolovskis no Ventspils.

Kurzemes tiesu apgabala virsprokurors Andris Mikuļskis aģentūrai BNS pastāstīja, ka, visticamāk, jau pirmdien bojāgājušiem veiks tiesu medicīnas ekspertīzi. Tajā jānoskaidro zvejnieku precīzie bojāejas cēloņi, vai viņi neilgi pirms negadījuma nav lietojuši alkoholu vai arī kādas stipras iedarbības vielas.

Jau vēstīts, ka Zviedrijas ūdenslīdēji darbus kuģa vrakā ir pilnībā pārtraukuši un nolēmuši pārtraukt arī divu bez vēsts pazudušo jūrnieku meklēšanu. Zviedri uzskata, ka arī viņi ir gājuši bojā un atrodas kādā no vraka iekštelpām, taču ūdenslīdējiem darbi nogrimušajā kuģī ir kļuvuši bīstami.

"Kuģis ir ļoti stipri deformēts, un ūdenslīdējiem ir bīstami tajā atrasties," iepriekš teica Latvijas Jūras spēku (JS) Meklēšanas un glābšanas informācijas centra priekšnieks Hermanis Černovs.

Divu zvejnieku mirstīgās atliekas glābēji izcēla trešdienas vakarā, bet vēl divu - piektdien.

Zvejas kuģa "Astrīda" vraku glābēji atrada trešdien ap plkst.11. Vraks atrodas 27 metru dziļumā netālu no Ēlandes salas.

Zviedru speciālisti kuģa vraku apsekojuši un nofilmējuši ar dzelmē nolaistu videokameru, kas kuģa kreisajā bortā fiksējusi lielu iespiedumu, kas, visticamāk, radies sadursmē ar kādu citu kuģi.

Par kuģa pazušanu ar sešiem cilvēkiem uz klāja otrdien ziņoja tā īpašnieks. Otrdienas rītā kuģim bija jāatgriežas Liepājas ostā, taču tas nav noticis. Pēdējais signāls no kuģa saņemts 10.maijā plkst.00.14. Kuģis tobrīd atradies atklātā jūrā Zviedrijas ekonomiskās zonas ūdeņos apmēram 25 kilometrus no Gotlandes.

Latvijā pēdējos piecos gados šis ir otrais nopietnais gadījums, kad avarē zvejas kuģis. 1999.gada 4.decembrī, vētras laikā ienākot Liepājas ostā, uz mola uzskrēja zvejas kuģis "Sniegs". Bojā gāja visi seši kuģa apkalpes locekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!