Foto: LETA

Lai arī Liepājas Valsts tehnikuma skolotāju sadūrusī audzēkne aizbēgusi no notikuma vietas, vēlāk viņa pati pieteikusies policijā, ceturtdien raksta žurnāls “Ir”.

Žurnāls raksta, ka tam zināms – patlaban meitene atrodas psihoneiroloģiska rakstura ārstniecības iestādē.

Sadurtā skolotāja Ilze Elizabete Romančenko, kuras audzināšanā arī bijis tehnikuma kurss, kurā mācījās arī uzbrucēja, žurnālam atzinusi, ka meitenes mamma iepriekš informējusi, ka audzēknei ir komunikācijas problēmas un grūtības uzstāties publikas priekšā.

Skolotāja esot aicinājusi mammu visiem pedagogiem izsūtīt vēstuli ar skaidrojumu, kā pret meiteni izturēties nodarbībās un ko no viņas var sagaidīt. Tikai rakstiski viņa atklājusi, ka meitenei ir diagnoze ar kodu F21, kas apzīmē šizotipiskus traucējumus, raksta žurnāls. Mamma esot apgalvojusi — meitene lieto nepieciešamos medikamentus, un pamata satraukumam nav.

"Ir" raksta, ka Liepājas Valsts tehnikuma direktors, pēc notikušā vēlreiz pārbaudot skolā iesniegtos dokumentus, apliecinājis — informācijas par šizotipiskiem traucējumiem ģimenes ārsta izsniegtajā izziņā nav bijis. Tajā tikai norādīts, ka meitenei ir hroniska saslimšana, kas nav konkretizēta, un slēdziens par atļauju apmeklēt izglītības iestādi.

Žurnāls arī vēsta, ka meitene skolā iestājusies tikai ar sekmju izrakstu, jo viņa bijusi atbrīvota no pamatskolas beigšanas eksāmeniem. Turklāt meitenei pēc tam, kad viņa līdzīgā veidā, kā tagad skolotājai, uzbrukusi savai mammai, piemērota mājmācība. Meitenes māte gan esot centusies notikušo noslēpt, bet pēcāk tomēr informāciju saņēmušas visas atbildīgās institūcijas, tajā skaitā policija un sociālais dienests, raksta "Ir".

Savukārt informācija par diagnozi esot "pazudusi", jo meitene iepriekš mācījusies pašvaldības pakļautībā esošā skolā, bet tad sākusi mācības izglītības iestādē, kas ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pakļautībā. "Nodot šādu informāciju tālāk nozīmētu iet pret datu aizsardzības likumu," žurnālam atzinis meitenes iepriekšējās – Liepājas 7. vidusskolas – direktors Pāvels Jurs.

Veselības ministrijā žurnāls noskaidrojis, ka nebūtu pieņemami medicīniskajās izziņās izglītības iestādēm norādīt personas diagnozi, pat ja tā varētu būt par iemeslu agresijai pret apkārtējiem cilvēkiem.

Savukārt laikraksts "Diena" vēsta, ka Liepājas Izglītības pārvaldes vadītāja Kristīne Niedre-Lathere Saeimas komisijas sēdē uzsvērusi, ka, ja informācijas aprite būtu bijusi pienācīga, ļoti iespējams, situācija nebūtu izvērtusies tik traģiska.

Pārvalde sazinājusies ar virkni speciālistu un atbildīgajiem dienestiem, kuru redzeslokā meitene bija nonākusi. "Atklājies, ka jau pirmsskolā bērna uzvedība bijusi diezgan neadekvāta. Tālāk jau skola konstatējusi, ka skolnieces uzvedībā ir lielas atkāpes no normas: agresijas izpausmes pret pedagogu, zīmēšana uz sienām, neadekvāta rīcība sanitārajās telpās. Reaģējot uz to, skola sasaukusi atbalsta personāla sanāksmi, kurā bija sociālais pedagogs, psihologs, mācību pārzinis un medmāsa, lai izstrādātu rīcības plānu," ceturtdien raksta laikraksts "Diena".

Laikraksts arī atzīmējis, ka meitenes māte, kura savu atvasi audzina viena, apliecinājusi, ka arī mājās bijušas šādas situācijas. Meita mātei ar asu priekšmetu uzbrukusi, kad mācījusies 5. klasē – pēc tam viņa aizvesta pie speciālista Jelgavas psihoneiroloģiskajā slimnīcā.

"Bēdīgākais ir tas, ka tur tiek dots atzinums, ka meitenei nekādu problēmu nav, bet agresija rodas pedagogu neelastīgās rīcības dēļ. Kaut kas tāds ir vienkārši kliedzošs! Tas nozīmē, ka, bērnam atnākot uz pedagoģisko medicīnisko komisiju, nevar piemērot kodu, jo speciālisti nav konstatējuši nekādas psiholoģiskas novirzes vai slimības. Līdz ar to vienīgais ceļš – nozīmēt mājmācību, un bērns no 6. līdz 9. klasei tā arī izglītojās," atzinusi Niedre-Lathere. "Diena" raksta, ka mājmācība noritējusi mierīgi, un nekādi precedenti netika fiksēti.

Jau ziņots, ka sadurtā skolotāja iepriekš laikrakstam "Kurzemes Vārds" teikusi, ka skolniece nākusi viņu nogalināt. Meitene esot uzbrukusi pēkšņi un no muguras – vienkārši sākusi durt ar nazi.

"Tad paklupu un atrados uz zemes, joprojām kliedzu, un viņa sāka mani balsī kušināt. Kad viņa uzlika man savu roku uz mutes, lai apklusinātu, sapratu, ka tā ir mana iespēja – es iekodos viņas rokā un nelaidu vaļā, ar otru roku mēģināju atgaiņāties, bet viņa turpināja vicināt nazi, durt. Viņas acis bija neprātīgas, es kliedzu, neatslābinot žokli un cieši turot viņas roku ar zobiem," skolotājas teikto citē laikraksts.

Tāpat jau ziņots, ka brīvdienās Liepājas Valsts tehnikuma 1. kursa audzēkne sadūra skolas pedagoģi, kura nonāca reanimācijā.

Valsts policija par notikušo sākusi kriminālprocesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!