Šogad Eiropas Zilā karoga žūrija Zilo karogu, kas apliecina pludmales atbilstību Eiropas standartiem, piešķīra Liepājas, Ventspils un Jūrmalas Majoru pludmalēm, bet Ventspils jahtklubs saņēmis Zilā karoga sertifikātu.
Eiropas Zilā Karoga žūrija arī ir izteikusi atzinību Latvijas žūrijai un VAK par veiksmīgi aizvadītu pieteikumu apstrādi un sagatavošanu izskatīšanai, jo šis ir pirmais gads, kad nacionālajam operatoram un žūrijai ir paplašinātas pilnvaras un atbildība Karogu piešķiršanā un kampaņas izpildes kvalitātes kontrolēšanā. Latvijā Zilā Karoga sezonas atklāšanas pasākumi norisināsies jūnija sākumā.

Pagājušajā gadā Zilo karogu ieguva Ventspils pludmale, tomēr vides piesārņojuma dēļ to vairākkārt nolaida. Zilā karoga sertifikātu savukārt pērn saņēma Liepājas un Jūrmalas pašvaldības. Zilie karogi pludmalēm tiek piešķirti pēc to atbilstības īpašiem kritērijiem. Kopumā tā saņemšanai ir jāizpilda 27 Zilo karogu kustības noteiktie kritēriji par ūdens kvalitāti, vides apsaimniekošanu, vides izglītību un informāciju, kā arī drošību un pakalpojumiem.

Līdz ar to pludmalē jābūt drošības dienestam, medpunktam, sanitārajam mezglam, kafejnīcām ir jāiekļaujas apkārtējās vides kontekstā. Tāpat jābūt izvietotiem dažādiem informatīvajiem materiāliem un jānotiek ar vides drošību saistītiem pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!