Foto: LETA

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis uzskata, ka vispiemērotākā vieta Latvijā NATO kuģu izvietošanai būtu Liepāja. Pilsētā ir arī pietiekami liela lidosta, lai uzņemtu militārās kravas. Pret to gan iebilst Ventspils mērs Aivars Lembergs un Liepājas vietējā krievu kopiena, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pret NATO karavīru izvietošanu Liepājā jau iebilst vietējie krievvalodīgie iedzīvotāji. Pilsētā to ir 40 000, no tiem 10 000 ir Krievijas pilsoņi. Liepājas krievu kopienu vada slavenais latviešu valodas nepratējs, bijušais Saeimas deputāts Valērijs Kravcovs. Viņš ir arī dāsnākais kopienas sponsors, ziedojot gan tieši, gan caur savu uzņēmumu "Tonus Elast" ( 30 345 eiro). Otrs ģenerālsponsors ir Krievijas vēstniecība (15 617 eiro).

"Ja rīt Liepājā būs NATO, tātad rīt uz šejieni tiks nomērķētas trīs vai četras kaujas galviņas, kuras būs spiesti nomērķēt. Bet kas tās nomērķēs? Tas vēl arī ir jautājums. Es negribētu, ka uz manu pilsētu tiktu mērķētas galviņas no Omskas vai Krasnojarskas. Laimīgi mēs no tā tiešām nebūsim. Jūs uzdodat jautājumu - mums pa lielam krieviem būs jāuzņemas Latvijas glābšana, citu valstu bruņoto spēku izvietošana savā valstī, atvainojiet, nav nekas cits kā okupācija. Ja mums vajadzēs izveidot apli un nelaist NATO karaspēku – nu, nostāsimies," apgalvo Kravcovs.

Protestiem pret NATO Liepājā gatavi pieslēgties arī jaunās Liepājas krievu organizācijas "Russkaja zarja" vadītāji, krievu valodas referenduma organizatori Jevgēņijs Osipovs un Ilarions Girss. Viņi biedē, ka amerikāņu karavīri Liepājā ievazāšot alkoholismu un nešķīstību.

"Nopietna konflikta gadījumā kaut kāds ierobežots kontingents te neko nepalīdzēs. Tas radīs te zināmu haosu, būs piedzērušies amerikāņu karavīri ar M16 šautenēm, centīsies piesieties Liepājas meitenēm, par ko no Liepājas puišiem dabūs pēc nopelniem. Tas arī viss," uzskata Osipovs.

NATO pretiniekiem pievienojies arī Ventspils mērs Aivars Lembergs. Nedēļu iepriekš viņš izteicās, ka NATO bāze Latvijā būtu pielīdzināms iebrukumam. Šonedēļ ar līdzīgu viedokli Lembergs parādījās Krievijas sabiedriskās televīzijas programmā "Vremja".

ZZS priekšsēdētājs un aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis asi vērsties pret Ventspils mēru izvairās. ZZS ar Lemberga partiju "Latvijai un Ventspilij" joprojām saista sadarbības līgums. Tomēr viņš norāda, ka līgums ir spēkā līdz Saeimas vēlēšanām, bet tā slēgšana uz nākamo periodu "pašlaik nav dienas kārtības jautājums".

Saeimas Nacionālās Drošības komisijas priekšsēdis Valdis Zatlers (RP) Lemberga izteikumus plāno pārrunāt tuvākajā komisijas sēdē. "NATO dalībvalsts un katrs latviešu karavīrs ir NATO karavīrs. NATO bāze ir mūsu bāze. Un par kādu iebrukumu te var runāt, ja tā ir kopējā mūsu NATO teritorija? Nu tā, pirmkārt, ir tāda klaji naidīga izpatikšana Krievijai. Un viņu varētu saukt arī par Krievijas ietekmes aģentu," raidījumam teic Zatlers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!