Foto: Aizsardzības ministrija

Jūras spēku militāro mācību "Flotex 2017" laikā Mīnu kuģu eskadras ūdenslīdēju komanda pie Liepājas ostas Ziemeļu vārtiem 0,8 jūras jūdžu attālumā no krasta atradusi mīnu "KMD 500", portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

"Identificētais objekts ūdenī bija atradies ilgu laiku un bija stipri apaudzis, tāpēc sākotnēji nebija iespējams noteikt, vai atrasta mācību vai kaujas mīna. Atbilstoši nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas procedūrām mīnas identificēšanai izmantota neitralizēšanas metode," skaidro Mīnu kuģu eskadras ūdenslīdēju komandas komandieris komandleitnants Armands Ronis.

Sadarbojoties ar Liepājas ostas vadību, kā arī Valsts policiju un pašvaldības policiju, ūdenslīdēju-atmīnētāju komanda mīnu neitralizējusi, izmantojot kontrolētas spridzināšanas metodi. "Pēc neitralizēšanas procedūras konstatējām, ka atrastais zemūdens objekts ir aptuveni 500 kilogramus smaga padomju ražojuma mācību mīna, kas nav sprādzienbīstama," uzsver komandleitnants Ronis.

Tā kā mācību mīna neapdraud cilvēku veselību un dzīvību, apkārtējo vidi un infrastruktūru, to nav nepieciešams iznīcināt, tādēļ mīna izcelta no jūras un nogādāta krastā. Šobrīd mācību mīna atrodas Baltijas valstu Ūdenslīdēju mācību centrā Liepājā.

Jau ziņots, ka no 16. oktobra līdz 27. oktobrim Latvijas teritoriālajā jūrā un ekskluzīvi ekonomiskajā zonā notiek militārās mācības "Flotex 2017", kurās piedalās Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēki, Gaisa spēki, Valsts robežsardze, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Mācību mērķis ir trenēt un pārbaudīt Jūras spēku spēju darboties kā vienotam spēku veidam, pildot aizsardzības plānos noteiktos uzdevumus, pilnveidojot mācībās iesaistīto vienību resursu savietojamību, kā arī veicināt sadarbību.

Militārajās mācībās "Flotex 2017" piedalās visas Jūras spēku apakšvienības un tās norisinās vairākās fāzēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!