Foto: Publicitātes foto
Liepājniekiem ir aizdomas, ka pilsētas sv.Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā draudze slepeni turpina klātienes dievkalpojumus,Lieldienās pulcējot kuplāku klātesošo skaitu, nekā ārkārtējās situācijas laikā atļāvusi valdība, piektdien vēsta "lsm.lv". Pašvaldības policijai, kas saņēmusi informāciju par iespējamu nelikumīgu pulcēšanos, īpašumā iekļūt nav izdevies – vārti bijuši slēgti. Savukārt Valsts policija sākusi resorisko pārbaudi.

"lsm.lv" vēsta, ka vietējā laikraksta "Kurzemes Vārds" rīcībā nonācis video, kurā redzams, ka baznīcu tumsas aizsegā pamet apmēram 45 cilvēki, bet gaišajos logos saskatāmi vēl daži dievlūdzēji.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Madara Šeršņova Latvijas Radio skaidrojusi, ka Valsts policijā nav saņemti izsaukumi uz sv.Annas baznīcu. Piektdien laikraksts "Kurzemes Vārds" vēsta, ka Valsts policija saistībā ar notikušo ir sākusi resorisko pārbaudi, vērtējot, vai ir pamats uzsākt kriminālprocesu par faktu, ka šajā baznīcā notikuši dievkalpojumi.

Liepājas pašvaldības policija 11. aprīļa vakarā saņēmusi ziņas par nelikumīgu pulcēšanos sv. Annas baznīcā. Policijas pārstāvis Kaspars Vārpiņš atzinis, ka konkrētā baznīca apsekota divas reizes, "bet tur vārti bija ciet". Apsekotas vēl divas baznīcas, un arī to vārti bijuši slēgti. "Iekšā baznīcā mēs netikām pārbaudīt minēto faktu. Mums nav tiesību uzlauzt durvis vai lauzties iekšā," Vārpiņa teikto citē "lsm.lv".

Mācītājs Jānis Bitāns, kurš kalpo gan Liepājas sv. Annas, gan vēl citās draudzēs, laikrakstam "Kurzemes Vārds" atzinis, ka dievkalpojumi Lieldienās noturēti, bet baznīcas durvis turētas aizslēgtas, lai ticīgo pulks nebūtu pārāk kupls. Viņš norādījis, ka Lieldienu laikā ierobežojums, ko ievērojusi arī baznīca, bijis kopā pulcēties ne vairāk kā 25 cilvēkiem.

"lsm.lv" atgādina, ka valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā publiskie dievkalpojumi nenotiek un ticīgie ir aicināti lūgties mājās, taču dievnami nav slēgti individuāliem apmeklējumiem. Taču arī tad vienlaikus baznīcā ieteicams atrasties ne vairāk kā 25 personām.

Ierakstā sociālajos tīklos mācītājs tiešsaistes dievkalpojumus salīdzinājis ar gumijas sievietēm vai bezalkoholisko alu. "Tas bija tāds anekdotisks mana kolēģa pastāstiņš. Ļoti ātri tiešsaistes forma ir pieņēmusi pašsaprotamu aizvietojumu pilnīgi. Tas ir tas, pie kā cilvēkiem nebūtu labi pierast," Bitāna teikto citē "lsm.lv", piebilstot, ka vēlāk gan ieraksts dzēsts.

Portāls atzīmē, ka Liepājas sv. Annas luteriskās baznīcas draudzei ir piederīga pilsētas domes vadība, "policisti, juristi, notāri un citi pilsētā zināmi cilvēki, to vidū vietējā inteliģence". Lieldienu laikā baznīcas dievkalpojumu apmeklētāju vidū bijis arī Liepājas mērs Jānis Vilnītis (LRA).

Ar Latvijas Radio viņš runāt atteicies, īsu saraksti noslēdzot ar telefonīsziņu: "Manas lūgšanas Dievam ir privātas, aizlūdzot par liepājniekiem, Liepāju un valsti šajā pandēmijas laikā," vēsta "lsm.lv", piebilstot, ka "Kurzemes Vārdam" Vilnītis atzinis, ka Lieldienu dievkalpojumā pulcējušies ap 50 baznīcēnu.

"lsm.lv" vēsta, ka baznīca "Kurzemes Vārda" publikāciju par "slepenajiem dievkalpojumiem" novērtējusi kā "ļaunumu": mācītājs žurnālistei Norai Driķei paudis, ka viņas veikums nepaliks bez Dieva soda. "Mācītājs bija ļoti saniknots. Pārmetums, ka mēs izpildām kaut kādu pasūtījumu, šķeļam sabiedrību, nodarām ļaunumu, ir tik daudz komentāru, šajā laikā dzīve visiem ļoti grūta, ka vajadzētu vienoties... Varbūt tas ir kaut kas tuvu draudiem. Bēdīgi, ka cilvēki, kuri zināmā mērā ir sabiedrības līderi, neaptver savu rīcību likuma un sabiedrības priekšā," izteikusies Driķe.

Jau vēstīts, ka Valsts policija pagājušajā diennaktī sākusi 16 lietvedības par ārkārtējās situācijas ierobežojumu neievērošanu.

"Delfi" jau rakstīja, ka laika periodā no 13. marta līdz 15. aprīlim policija noformējusi vairāk nekā 500 administratīvā pārkāpuma protokolus par ārkārtējā situācijā noteikto ierobežojumu un aizliegumu neievērošanu, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) sniegtā informācija.

Visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija, kas būs spēkā līdz 12. maijam. 29. martā, Ministru kabinets lēma par papildu piesardzības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai, turpmāk nosakot stingrākus pulcēšanās ierobežojumuspubliskās vietās. Tagad pulcēšanās publiskās iekštelpās un ārtelpās ierobežota līdz diviem cilvēkiem un ar divu metru atstarpi no pārējiem. Izņēmums ir vienas ģimenes locekļiem, kā arī personām, kuras veic darba vai dienesta pienākumus.

Valsts policija piemērojusi arī bargus sodus personām, kas rupji pārkāpuši noteiktos ierobežojumus.

Piemēram, 10. aprīlī Valsts policija kādam Covid-19 slimniekam, kuram obligāti jāievēro pašizolācija, piemērojusi maksimālo naudas sodu – 2000 eiro.

Pārbaudot, vai personas, kurām ir noteikta stingra pašizolācija mājās vai karantīna, nekur nedodas un uzturas savā dzīvesvietā, policija konstatēja personu, kura to neievēro. Šim 1989. gadā dzimušajam vīrietim 2000 eiro tika piemērots vēlreiz, jo arī atkārtotā pārbaudē viņš nebija sastopams savā dzīvesvietā. Kopumā sodītajai personai par šādiem pārkāpumiem būs jāmaksā jau 4000 eiro.

Savukārt iepriekš, 8. aprīlī, Alūksnē kādai četru cilvēku kompānijai, kura neievēroja fizisko distancēšanos, piemērots kopumā 1450 eiro liels naudas sods. Trim vīriešiem katram piemērots 150 eiro naudas sods, bet ceturtajam kompānijas loceklim – 1000 eiro sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!