Liepājas pašvaldības uzņēmums SIA ''Komunālā pārvalde'', kuras pārziņā atradīsies pagaidām Baltijas valstīs vienīgā ierīce daudzstāvu ēku nojaukšanai - ''Demolators CAT® 330 BL UHD'', to plāno iznomāt arī citām pašvaldībām Latvijā un ārpus tās robežām.
Kā atzina SIA ''Komunālā pārvalde'' direktors Edgars Rāts, pagaidām vēl nav noteikta iespējamā nomas maksa. ''Vispirms kādu pusgadu ar to jāstrādā Liepājā, lai apzinātu demolatora iespējas,'' sacīja Rāts.

Liepājas domes izpilddirektors Normunds Niedols norādīja, ka jauno ierīci var izmantot ne tikai ēku graušanai, to var piemērot arī būvniecības darbiem. Vispirms Liepājas Karostā ir paredzēts nojaukt piecas piecstāvu neapdzīvojamas ēkas.

SIA "Witraktor" pārstāvis Latvijā Kārlis Nordmanis sacīja, ka, pēc tehniskajiem datiem, šī ierīce spēj strādāt augstumā līdz 21 metram un nojaukt pat septiņstāvu ēku. Speciālā ierīce ir iegādāta vides rehabilitācijas projekta ietvaros, un to daļēji ir finansējis Vides aizsardzības fonds (VAF). Projekta kopējās izmaksas ir Ls 400 000.

Otrdien Liepājas Karostā sākās kāda neizmantojama piecstāvu ēkas korpusa nojaukšana, kurā izmanto vienīgo speciālo ēku nojaucamo ierīci Baltijas valstīs - ''Demolatoru CAT® 330 BL UHD''.

Liepājas dome jau ilgāku laiku Karostā un citviet pilsētā organizē videi bīstamu bijušo militāra rakstura objektu un perspektīvā neizmantojamo namu demontāžu, kas ir viens no pilsētas vides rehabilitācijas projekta uzdevumiem. Nojaukšanai ir paredzētas tikai tās celtnes, kuras nav apdzīvotas un kuru tehniskais stāvoklis ir tik bēdīgs, ka tās nav vērts remontēt.

Pagājušā gada beigās Liepājas SIA "Komunālā pārvalde" rīkoja konkursu par specializētas tehnikas piegādi, lai varētu efektīvi veikt Karostas graustu novākšanu. Konkursā uzvarēja SIA "Witraktor", kas piedāvāja iegādāties minēto ierīci ar dzelzsbetona struktūru lauzējžokļiem. Ierīces operatoram vienam pašam noteiktā laikā ir iespējams paveikt tādu darba apjomu, kas būtu pa spēkam 50 cilvēkiem, ja viņi strādātu ar rokām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!