Foto: DELFI

Lietotne "Apturi Covid" lejupielādēta 300 000 reižu, un līdz šim ar lietotnes palīdzību 2976 reizes paziņots Covid-19 slimnieka kontaktpersonām par paaugstinātas inficēšanās risku, portālu "Delfi" informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

"Izmantojot lietotni, nav nepieciešams atcerēties katru, ar kuru bijusi saskare – lietotne anonīmi to izdarīs cilvēka vietā. Jāatzīmē, ka tas attiecas tikai uz kontaktpersonām, kas arī izmanto kontakta fiksēšanas lietotni. Piemēram, ja slimnieks ir aizmirsis, kur bijis vai ar ko ticies dienās, kad bijis infekciozs. Izmantojot lietotni, nav nepieciešams atcerēties katru, ar kuru bijusi saskare – lietotne anonīmi to izdarīs cilvēka vietā." vēstīja SPKC.

Cilvēks kļūst par kontaktpersonu tad, ja telefoni, kur ieslēgta kontaktu fiksēšana lietotnē, ir tuvāk par diviem metriem vismaz 15 minūtes no vietas. Tāpat, kā iepriekš uzsvēra SPKC pārstāve Ilze Arāja, lietotne ir brīvprātīga.

"Apturi Covid" paredzēta, lai palīdzētu ierobežot Covid-19 izplatītu, jo slimības izplatība joprojām ir ļoti augsta un lielā daļā gadījumu nav iespējams izsekot vīrusa ceļiem.

Ar lietotnes palīdzību Covid-19 slimnieka kontaktpersona par iespējamu saslimšanu uzzina ātrāk, nekā gaidot ziņu no epidemiologiem, tāpēc persona var ātrāk sākt ievērot drošības pasākumus un mazināt iespēju inficēt citus.

"Saņemot paziņojumu lietotnē, svarīgi ir palikt mājās un ierobežot kontaktus ar citiem cilvēkiem. Pēc paziņojuma saņemšanas, ja lietotnē būs norādīts kontakttālrunis, SPKC epidemiologs sazināsies un sniegs konsultāciju par inficēšanās risku un nepieciešamību ievērot karantīnu," norādīja centrs.

Gadījumā, ja cilvēks saslimst ar Covid-19 un izmanto lietotni, viņš saņems no SPKC kontaktu apziņošanas kodu, ko pēc tam var ievadīt lietotnē un ko saņems slimnieka kontaktpersonas. SPKC atgādina, pozitīva Covid-19 testa gadījumā, lai saņemtu kodu, jāraksta uz apturicovid@spkc.gov.lv. Tāpat kontaktu apziņošanas kodu var saņemt pēc sarunas ar epidemiologu, jo, kā norāda SPKC, viņi sazvana katru iedzīvotāju, kas saņēmis pozitīvu Covid-19 testa rezultātu.

Latvijas lietotne "Apturi Covid" sadarbojas arī ar 11 citu Eiropas valstu kontaktu fiksēšanas lietotnēm Īrijā, Itālijā, Vācijā, Spānijā, Dānijā, Horvātijā, Polijā, Nīderlandē, Beļģijā, Somijā un Austrijā. Proti, arī šajās valstīs turpinās kontaktpersonu fiksēšana un apzināšana. Atrodoties kādā no 11 valstīm, Latvijas pilsonis var turpināt lietot "Apturi Covid" lietotni.

"Apturi Covid" pieejama viedtālruņiem ar operētājsistēmas versiju 13.5 Apple telefonos un 6.0 Android telefonos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!