Foto: F64
Tā dēvētās "Lietussargu grupas" dalībnieki jau ceturtdien varētu iestāties apvienības "Vienotība" partijā "Pilsoniskā savienība" (PS), tostarp arī viena no šīs grupas idejas autorēm, laikraksta "Diena" bijusī galvenā redaktore. "Meierovica biedrības" vadītāja Sarmīte Ēlerte, liecina portāla "Delfi rīcībā esošā informācija.

Atklāts jautājums vēl esot par Dagdas novada deputātu Juri Viļumu, jo, lai gan viņš nav šīs partijas biedrs, tomēr pašvaldību vēlēšanās startēja no apvienību "Vienotība" veidojošās "Sabiedrības citai politikai" (SCP), noskaidroja portāls "Delfi".

"Lietussargu grupas" biedru uzņemšana PS nenotikšot kolektīvi, jo katram kandidātam jāraksta iesniegums un viņš tiek vērtēts individuāli. Ceturtdien uz PS valdes sēdi ir aicināti visi "Lietussargu grupas" dalībnieki. Tad arī varētu sagatavot iesniegumus par iestāšanos partijā.

Ēlerte portālam "Delfi" apstiprināja, ka ceturtdien vakarā visi 11 "Lietussargu grupas" dalībnieki dodas uz sarunu ar PS valdi par prioritātēm nākamajiem četriem gadiem, taču viņa nedomā, ka būs kādas pretrunas, tāpēc ceturtdien visi, arī Ēlerte pati, rakstīs iesniegumus par stāšanos PS.

"Es neizmantošu savu "privilēģiju pēdiņās" palikt bezpartejiskais kandidāts, ko man piedāvāja trīs "Vienotību" veidojošās partijas," sacīja Ēlerte.

Viņa pastāstīja, ka grupā apspriests, kurā partijā stāties, un panākta vienošanās par svarīgu principu, ka "ejam kopā, nevis sadalāmies pa vairākām partijām". "Mēs izšķīrāmies, ka mūsu "Lietussargu grupa" kļūs par PS daļu, kas ir loģiski, jo ar PS līderi Sandru Kalnieti es strādāju kopā jau Latvijas Tautas frontes laikos, bet ar Kalnieti un otru PS līderi Ģirtu Valdi Kristovski mēs kopā bijām "lietussargu revolūcijas" laikā," sacīja Ēlerte.

PS vīzija par modernu, nacionālu valsti esot vistuvākā pašas Ēlertes vīzijai.

Jau vēstīts, ka Ēlertes domubiedri izveidoja "Lietussargu grupu", kuras dalībnieki rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās startēs no apvienības "Vienotība" saraksta. Pirmdien grupas pārstāvji uzsāks sarunas ar "Vienotību" veidojošajām partijām par pievienošanos kādai no tām, jo partiju apvienībā dominēja pārliecība, ka bezpartejisku kandidātu starts tās sarakstā nav pieļaujams. Iepriekš gan Ēlertei kā bezpartejiskai kandidātei rezervēts 1.numurs "Vienotības" Zemgales apgabala sarakstā.

"Lietussargu grupā" ir pati Ēlerte, bijusī "Delnas" vadītāja, viena no "Meierovica biedrības par progresīvām pārmaiņām" dibinātājām Lolita Čigāne, politoloģe Rasma Kārkliņa, Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš, juriste, Latvijas pārstāve Eiropas Savienības tiesā Kristīne Drēviņa, jaunatnes politikas veidotājs, Izglītības un zinātnes ministrijas Politikas koordinācijas departamenta Jaunatnes politikas nodaļas vadītājs Andris Grafs, Nacionālo bruņoto spēku pulkvedis, bijušias Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta vadītājs Raimonds Rublovskis, Pasaules Dabas fonda Latvijā direktors Uģis Rotbergs, Dagdas novada deputāts Juris Viļums un uzņēmējs, "Jelgavas tipogrāfijas" valdes priekšsēdētājs Juris Sīlis, kā arī "SEB bankas" padomnieks ekonomikas jautājumos un premjera Valda Dombrovska (JL) ārštata padomnieks Andris Vilks.

Jau vēstīts, ka "Vienotība" ir rezervējusi Ēlertei kā bezpartejiskai kandidātei pirmo numuru Zemgales sarakstā, taču pārējo "Ēlertes domubiedru" vārdi neoficiāli izskanēja tikai pagājušajā nedēļā.

"Vienotībai" neizdevās panākt kopsaucēju par kopīgu startu vēlēšanās ar apvienību TB/LNNK un partiju "Visu Latvijai!". Apvienība turpina sarunas ar vairākām reģionu partijām un citiem politiskajiem spēkiem, kā arī atsevišķiem citu partiju biedriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!