Foto: LETA

Tā kā Latvijā sāk veidoties "Pfizer-BioNTech" vakcīnas pret Covid-19 "Comirnaty" deficīts, Lietuva varētu ziedot vai aizdot Latvijai līdz 200 000 šo vakcīnu devu, preses konferencē pēc valdības sēdes, atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu, sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

"Ņemot vērā ļoti raito vakcināciju aizvadītajās nedēļās, kā arī to, ka gada beigās mums pienāk ļoti maz "Pfizer" vakcīnu, sāk veidoties zināms deficīts, līdz ar ko esam bijuši spiesti "Pfizer" vakcīnas rezervēt otrajām devām un mazāk virzīt pirmreizējai vakcinācijai," skaidroja Pavļuts.

Tāpat viņš norādīja, ka ģimenes ārstu prakses vēlētos saņemt tieši "Pfizer" vakcīnas nevis "Moderna", kuru šobrīd ir daudz, ja ir pasūtījuši "Pfizer".

Tāpēc vajadzēja rast risinājumu līdz decembrim, kad Latvijā atkal sāks saņemt pašu pasūtītās "Pfizer" vakcīnas jau no nākamā gada apjoma, sacīja ministrs.

"Mūsu piedāvātais risinājums bija vienošanās izpilde ar Lietuvu par to, ka Lietuva varētu mums ziedot vai aizdot šobrīd līdz 200 000 "Pfizer" vakcīnu, kas ļautu mums turpināt "Pfizer" piedāvāt visiem, kas vēlas, tostarp senioriem, arī novembrī," skaidroja Pavļuts.

Valdība otrdien deva pilnvarojumu parakstīt šādu vienošanos ar Lietuvu, viņš piebilda.

Tāpat Veselības ministrija otrdienas sēdē valdību iepazīstināja ar prognozi tuvākajiem mēnešiem, kā veidojas vakcīnu izlietojums.

Jau ziņots, ka vismaz vienu poti pret Covid-19 Latvijā līdz šim saņēmuši vairāk nekā 70% iedzīvotāju, kuri sasnieguši 12 gadu vecumu, liecina aģentūras LETA veiktie aprēķini, izmantojot Nacionālā veselības dienesta (NVD) datus par vakcinētajiem līdz 1. novembrim un Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datus par provizorisko iedzīvotāju skaitu pa vecuma grupām Latvijā 2021. gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!