Foto: AFP/Scanpix
Lietuvā izlietotās energoefektīvās spuldzes, kas līdz šim tika izmestas atkritumos, turpmāk varēs nest uz īpašām kastēm, kas atradīsies lielākajos tirdzniecības centros.

Kā piektdien vēsta Lietuvas televīzija, tālāk tās tiks nodotas elektronisko atkritumu pārstrādātājiem, bet ne pašā Lietuvā - spuldzes paredzēts vest uz Latviju.

Energoefektīvo spuldžu kalpošanas laiks ir līdz 15 reizēm garāks nekā kvēldiegu spuldzēm, un tās patērē piecreiz mazāk enerģijas, bet tās ir arī bīstamākas videi un cilvēku veselībai, jo satur dzīvsudrabu. Izdegušās spuldzītes savākšanas kastēs ieteikts likt ļoti uzmanīgi, lai tās nesaplīstu un neizplatītu vidē dzīvsudraba tvaikus.

Izlietoto spuldžu savākšanu tirdzniecības centros organizē Lietuvas Elektrotehnikas un elektronisko ierīču ražotāju un importētāju asociācija kopā ar uzņēmumu "Ekošviesa". Pirmās kastes jau novietotas divos Viļņas lielveikalos, bet līdz janvāra vidum tās iecerēts izvietot pavisam 14 Lietuvas pilsētās.

"Saskaņā ar šobrīd spēkā esošo Eiropas Savienības (ES) direktīvu visām dalībvalstīm būtu jāsavāc tāds izlietotās elektronikas daudzums, kas, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, līdzinātos četriem kilogramiem. No pagājušā gada vidus bateriju, akumulatoru uz vecu elektronisko ierīču savākšanas vietas atrodas gandrīz visos lielākajos Lietuvas tirdzniecības centros, bet no šā gada sākuma mēs gādājam tieši par izlietoto spuldzīšu savākšanu," pastāstījis Elektrotehnikas un elektronisko ierīču ražotāju un importētāju asociācijas direktors Ģiedrjus Mikuļsks.

"Tiek atsevišķi nodalītas visas spuldzītes sastāvdaļas - gan metāls, gan stikls, gan dzīvsudrabs. Mēs uzraugām pārstrādes procesu. (..) Uzskatām, ka šai gadījumā tehnoloģiskais pārākums ir latviešu pusē," piebildis "Ekošviesa" vadītājs Tads Ružele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!