Foto: F64

Lietuvā, netālu no Marijampoles, šonedēļ konstatēts pirmais Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums mājas cūkām, bet Polijā tie konstatēti jau trīs reizes Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina cūku turētājus stingri ievērot biodrošības prasības.

Lai gan šogad Latvijā vēl nav reģistrēts neviens ĀCM saslimšanas gadījums, PVD norāda, ka mājas cūkas visbiežāk saslimst tieši vasaras mēnešos.

Vasarā risks ienest vīrusu mājas cūku saimniecībās ir ievērojami lielāks - meža cūku barus ir kuplinājuši pavasarī dzimušie sivēni, tādējādi uzturot meža cūku populāciju un vīrusa klātbūtni dabā, savukārt pagalmos un pļavās, kurās meža cūkas mēdz ieklīst, zeļ zāle, kuru neapzinīgāks cūku turētājs kāro izbarot cūkām, skaidro PVD.

Lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas, ir jānovērš cūku kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem, kā arī nedrīkst pieļaut savvaļas putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās. Nedrīkst lietot pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki.

Kā norāda PVD, cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību, tostarp pagalmos pļauto zāli un termiski neapstrādātus kartupeļus. Tāpat, kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kuri netiek valkāti ārpus novietnes, pie ieejas jānodrošina apavu dezinfekcija, arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Jānodrošina arī fermā iebraucošo transportlīdzekļu dezinfekcija un, ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc vetārsts.

PVD atgādina, ka joprojām ĀCM tiek konstatēts meža cūkām gandrīz visā Latvijas teritorijā. Šogad slimība apstiprināta 173 meža cūkām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!