Foto: DELFI.lt
Lietuvas Sociāldemokrātu partijas līderis Aļģirds Butkevičs, kurš pašlaik veido jauno valdību, otrdien pieļāva iespēju, ka Lietuva varētu pamēģināt ieviest eiro jau 2014.gadā kopā ar Latviju.

Iepazīstinot Seimu ar savas valdības programmu, Butkevičs paziņoja, ka iestāšanās eiro zonā esot viena no viņa valdības prioritātēm, un reāls iestāšanās laiks, pēc viņa paustā, esot 2015.gads.

"Tomēr situācija var iegrozīties tā, ka mēs varētu pamēģināt ieviest eiro kopā ar Latviju. Lai paiet [2013.gada] pirmais ceturksnis, un tad mēs padomāsim," pēc runas parlamentā viņš sacīja žurnālistiem.

Lietuvas centrālā banka novembrī prognozēja, ka Lietuva eiro neieviesīs agrāk kā 2016.gadā, jo ne šajā, ne nākamajā gadā nespēs izpildīt cenu stabilitātes kritēriju. Tā kā strauji pieaug cenas pārtikas produktiem, degvielai un rūpniecības precēm, centrālā banka paaugstinājusi inflācijas prognozes šim un nākamajam gadam.

Vairāki analītiķi mudinājuši Lietuvu eiro ieviešanas jomā ņemt piemēru no Latvijas, kura, pēc viņu paustā, noteica sev konkrētu mērķi Eiropas Savienības (ES) kopējo valūtu ieviest 2014.gadā un īstenoja aktīvus pasākumus inflācijas samazināšanai.

Igaunija eiro ieviesa no pagājušā gada 1.janvāra. Savukārt Latvija plāno uz eiro pāriet 2014.gadā, lai gan sabiedrībā ir ļoti zems atbalsts dalībai Eiropas Monetārajā savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!