Foto: DELFI

Pēc Līgatnes lācenes Mades aizbēgšanas no voljēra, kas beidzās ar viņas nošaušanu, atbildīgie dienesti turpina izvērtēt iespējas pārvietot divus iežogojumā palikušos lāčus Miku un Puiku uz citu vietu. Netiek izslēgta arī lāču pārvešana uz Baltkrievijas zoodārzu, svētdien intervijā Latvijas Radio pastāstīja Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Kristīne Barševska.

Sestdien vakarā Līgatnes dabas taku parka no Rīgas Zooloģiskā dārza atgādāti divi savvaļas dzīvnieku konteineri, kas ierobežos lāču pārvietošanās iespējas voljērā. Svētdien no rīta ieradies arī Nacionālo bruņoto spēku helikopters, ar kura palīdzību cer konteinerus ievietot pie lāču mājas, lai varētu dzīvniekus ievilināt tajos.  

Pašlaik atbildīgie dienesti apzina, kā pēc iespējas ātrāk novietot konteinerus, un turpina spriest par lāču pārvietošanu. Barševska atzina, ka netiek  izslēgta iespēja lāčus pārvietot uz Baltkrievijas zoodārzu, taču pagaidām lēmums nav pieņemts. Baltkrievijā svētdien ir brīvdiena, tāpēc ar kolēģiem Minskā varēs sazināties tikaipirmdien.

Barševska intervijā radio prognozēja, ka lēmums par lāču pārvietošanu būs pieņemts pirmdien vai otrdien.   

Gatavību uzņemt vienu lāču puiku pauž zemnieku saimniecība "Mežavairogi". Saimniecības pārstāve Danuta Priede portālu "Delfi" informēja, ka "Mežvairogos" jau sešus gadus dzīvo lāči no Kalvenes, kur tie bija dzimuši neplānoti.

"Pērn februārī no ziemas miega nepamodās lācene Dēkla - ekspertīze konstatēja hemofīliju- iedzimtu kaiti, kas izpaužas kā asins nesarecēšana. Pēc Dēklas nāves viena lāča vieta ir brīva. 900 kvadrātmetru lielais voljērs ir gana plašs trīs lāčiem, katram no lāčiem ir vēl sava guļamistaba, kurā tie tiek laisti uz nakti un baroti, kā arī plaša "priekšistaba" , kur lāči var iziet ārā, tomēr palikt nosprostoti," skaidro Priede.

Sestdien "Mežavairogu" vadītājs Mārtiņš Priede Līgatnes dabas taku vadībai telefoniski piedāvāja uz laiku uzņemt vienu no Līgatnes lāčiem, kamēr Līgatnē tiek atrisināts lāču izmitināšanas jautājums. Parka vadība solīja ņemt vērā šo piedāvājumu, informēja Priede.

Jau ziņots, ka Līgatnes dabas takās tiek nostiprināts esošais voljērs - vairākās kārtās uzstādīti elektriskie gani un nostiprinātas esošās metāla konstrukcijas.

Līgatnes dabas takas ir slēgtas, tāpēc cilvēki aicināti  turp nedoties, lai netraucētu atbildīgos dienestus darbā un neapdraudētu savu drošību un dzīvību. 

Līgatnes lāči, kas naktī uz sestdienu mēģināja izrakties no aploka, ir ļoti nervozi, un vēl nav pieņemts lēmums, vai tos pārvietot vai ne.  

Lāči mēģinājuši izrakties no aploka, kas saistīts ar pārošanās laiku, un dzīvnieki acīmredzot domājuši, ka tepat tuvumā vēl ir nedēļas sākumā nošautā lācene Made, kas ar viņiem līdz šim dzīvoja kopīgā aplokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!