Foto: LETA

Ceturtdien plkst.17 Līgatnes novada deputātus informē par elektrības atslēgšanu SIA "Papīrfabrika "Līgatne"" un tiks meklēti risinājumi turpmākajai kanalizācijas ūdeņu attīrīšanai Līgatnē, sacīja Līgatnes novada pašvaldības izpilddirektors Egils Kurpnieks.

Kurpnieks atklāj, ka Līgatnes papīrfabrikas lielo parādu un maksātnespējas dēļ darbība tiek apturēta un atslēgta elektrība. Līgatnes pilsētas kanalizācijas priekšattīrīšanas iekārtas ir apvienotas ar papīrfabrikas ūdens attīrīšanas sistēmu. Pilnībā apturot elektrības padevi Līgatnes papīrfabrikai, var rasties milzīgas problēmas videi, "1300 kubikmetri kanalizācijas ūdeņu draud ieplūst Līgatnes upē," stāsta Kurpnieks.

Šobrīd ar AS "Latvenergo" un AS "Sadales tīkli" ir panākta vienošanās, ka tiks nodrošinātas atsevišķs elektrības pieslējums attīrīšanas iekārtām, lai pilsēta varētu nodrošināt savu notekūdeņu attīrīšanu.

Kurpnieks atzīst, ka tas pašvaldībai nesīs krietnus zaudējumus: "Nelaime ir tā, ka papīrfabrikas attīrīšanas iekārtas ir milzīgas pret pilsētas vajadzībām. Elektroenerģijas patēriņš iekārtām arī ir milzīgs. Sakarā ar to, ka papīrfabrika savu darbību beidz, Līgatnes novada dome par savu naudu darbinātu šīs attīrīšanas iekārtas. Tas izmaksās apmēram 7 500 eiro mēnesī. Tā ir dramatiska summa, kas budžetā nav paredzēta."

Līgatnes pašvaldība meklēs risinājumus, kā izbūvēt notekūdeņu un kanalizācijas novadīšanu uz blakus tīkliem. Kurpnieks saka: "Visdrīzāk, no papīrfabrikas teritorijas ar savām attīrīšanas iekārtām būs jātiek ārā, izbūvējot alternatīvus variantus," paužot cerību, ka pagaidu risinājums varētu būt nedarbināt pilnībā attīrīšanas iekārtas, ņemot vērā pilsēta salīdzinoši nelielo notekūdeņu apjomu.

Lai arī esošie Līgatnes papīrfabrikas īpašnieki nav vērsti uz kompromisu, Līgatnes pašvaldība cer vienoties par zemes izmantošu vai ilgtermiņa īri. Tomēr Kurpnieks neslēpj, ka "Tas ir ļoti "slideni", jo īpašnieki var mainīties un, ko domās jaunie īpašnieki, mēs nezinām."

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju 49,23% SIA "Papīrfabrika "Līgatne"" kapitāla daļu pieder AS "Rīgas zīmogu fabrika", 29,78% - AS "Valsts papīru spiestuve" bet 20,99% - Valtam Klucim. Uzņēmuma apgrozījums 2012. gadā bija 4 487 031 eiro, tas 2012. gadu beidza ar 10 741 eiro peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!