Foto: Pixabay
Uzņēmums SIA "Brief" ir gatavs slēgt līgumu ar valsti un piegādāt Covid-19 slimību izraisošā vīrusa (SARS-CoV-2) antigēna paštestus līgumā noteiktā termiņā, informēja "Brief" īpašniece un valdes priekšsēdētāja Ildze Voita.

Viņa atzina, ka uzņēmumam jau piedāvāts slēgt līgumu par pirmās partijas paštestu piegādi, un "Brief" ir gatavs to darīt.

Pēc Voitas teiktā, "Brief" pārstāvētajam antigēna testu ražotājam "Hangzhou Alltest Biotech co" viss Latvijai nepieciešamo testu apjoms ir jau saražots un avio transports piegādei uz Latviju ir rezervēts.

"Tas, kas līguma izpildi var ietekmēt, ir no mums kā komersanta neatkarīgi notikumi - avio transports no Ķīnas šobrīd ir pārslogots, jo ir liela globālā konkurence, piloti slimo ar Covid-19," atzina Voita.

Viņa uzsvēra, ka "AllTest" antigēna testi Latvijā ir jau zināmi, īpaši izglītības iestādēs un pašvaldībās. "Brief" šā gada martā un augustā sadarbībā ar šo antigēna testu ražotāju, kuram ir vairāk nekā 10 gadu pieredze "in-vitro" diagnostikas ierīču izstrādē un ražošanā, jau īstenoja 900 000 "AllTest" antigēna testu piegādi valsts stratēģiskajām rezervēm iepriekšējā līguma ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centru (VALIC) ietvaros.

Tāpat Voita uzsvēra, ka "Brief" ir bijusi arī vērā ņemama sadarbība ar VALIC lielu iepirkumu piegādē. Pēdējo divu gadu laikā "Brief" ir izpildījusi septiņus piegāžu līgumus par kopējo summu vairāk nekā 7,3 miljoni eiro.

Voita arī aicināja valdību nākotnē krīzes laika lēmumus, kas skar visu sabiedrību, pieņemt savlaicīgi un skaidrot tos sabiedrībai.

"Tas dotu iespēju iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kurus šie lēmumi skar, savlaicīgi tiem sagatavoties, opozīcijai norādīt uz vājajām vietām vai riskiem, savukārt attiecīgās nozares profesionāļiem paust savu ekspertīzi," sacīja uzņēmuma vadītāja.

Viņa uzsvēra, ka sabiedrības skrīnings ar ātrajiem antigēnu testiem ir ļoti sen gaidīts valdības solis - tas ļauj ātri un lēti identificēt asimptomātiskos Covid-19 slimniekus, ierobežojot vīrusa izplatību.

Pēc Voitas teiktā, Vācija šogad visiem tās iedzīvotājiem bezmaksas ātro antigēna testēšanu nodrošināja astoņus mēnešus.

"Latvijā šo lietderību labi parāda skolēnu paštestēšanās pieredze. Taču šobrīd sanāk, ka komersantiem, kas ar savām zināšanām un pieredzi varētu palīdzēt valdībai šo ieceri realizēt, piegādājot testus, ir jāsaskaras ar publisku nosodījumu, savukārt uzņēmumiem un sabiedrībai, kuri vēl nesen paši bija gatavi aktīvi piedalīties paštestēšanā, šīs neizskaidrotā valdības lēmuma un iepirkumu aizdomu ēnas ietekmē ir radītas šaubas par šī pasākuma lietderību," teica Voita, uzsverot, ka sabiedrības uzticēšanās atjaunošana ir svarīgākais solis iepretim ātrākai un efektīvākai cīņai ar vīrusu.

Lai veicinātu caurspīdīgumu un atklātību valsts drošībai un sabiedrībai nozīmīgos valsts iepirkumos, uzņēmums radījis interneta vietni "brief.lv/iepirkumi", kurā var sekot līdzi aktuālo "Brief" iepirkumos uzvarēto līgumu izpildes gaitai, tostarp, par antigēnu testu piegādi.

Aizsardzības ministrijā (AM) trešdien komentārus nesniedza.

Jau vēstīts, ka antigēna paštestu pirmās partijas piegādātājs SIA "Ekspress laboratorija" un vēl viens pretendents atteicās no līguma slēgšanas, šonedēļ pastāstīja AM runasvīrs Kaspars Galkins. Tādēļ aizsardzības resors meklēs iespējas slēgt līgumus ar citiem pretendentiem.

Pēc iesniegto piedāvājumu izvērtēšanas iepriekš tika pieņemts lēmums par vispārīgās vienošanās slēgšanu ar pieciem pretendentiem - "Ekspress laboratorija", "Brief", "ADDO Defense", "A-birojs" un "A.Medical".

"Ekspress laboratorija" tika izvēlēts par pirmās partijas piegādātāju atbilstoši zemākajai cenai un īsākajam piegādes termiņam. Tagad "Ekspress laboratorija" pēdējā brīdī atteicās no aptuveni trīs miljonu eiro apjomīgā līguma slēgšanas. Ņemot vērā minēto VALIC vērsās pie nākamā potenciālā piegādātāja, kuram bija piešķirtas vispārīgās vienošanās slēgšanas tiesības, taču arī šis uzņēmums atteicies no līguma slēgšanas. Šī uzņēmuma nosaukumu ministrijā neatklāja.

Pēc AM rīcībā esošās informācijas līguma slēgšana izpalikusi, jo patlaban pasaulē ir pieauguši sarežģījumi ar transporta un loģistikas piegādēm, tāpēc uzņēmumi nespēs kravu sagādāt līdz noteiktajam datumam - 6.decembrim, norādīja Galkins.

Ņemot vērā izveidojušos situāciju ar "Ekspress laboratorija" un ar vārdā neminēto uzņēmumu, jau tagad ir skaidrs, ka testu cena vairs nebūs zemākā un, visticamāk, testu piegādes laiks pieaugs līdz desmit dienām.

Ja izdosies noslēgt līgumu ar kādu no atlikušajiem trim uzņēmumiem, Galkins atturējās prognozēt, cik ilgā laikā izdosies testus piegādāt.

Valdības iepriekš pieņemtais regulējums paredzēja, ka no 6.decembra, veicot darba pienākumus klātienē, kur ir iespējams kontakts ar citiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem, būs jāveic regulāra Covid-19 testēšana divas reizes nedēļā, izmantojot antigēna paštestus. Otrdien gan valdība nolēma, ka darbinieku Covid-19 testēšana ar ātrajiem testiem būs brīvprātīga.

Jau ziņots, ka "Brief" šogad septembrī plānoja piegādāt dzeloņstiepļu žogu Latvijas-Baltkrievijas robežas aizsardzībai. Tomēr kavēto piegāžu dēļ Nodrošinājuma valsts aģentūra sadarbību ar "Brief" nolēma neturpināt.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Brief" reģistrēts 2015.gada oktobrī, un tā pamatkapitāls ir 3000 eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir Voita. 2020.gadā uzņēmums strādāja ar 6,048 miljonu eiro apgrozījumu un 683 024 eiro peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!