Foto: Publicitātes attēli

Vasaras izskaņā Likteņdārzā sākusies Skatu terases izbūve. Skatu terase top pēc Latvijas jauno arhitektu Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes absolventu Laura Lauderes un Didža Jaunzema "Ideju skicse skatu terasei piemiņas parkā Likteņdārzs", portālu "Delfi" informē projekta sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Vasiļjeva.


Darbs, kura konsutlante ir RTU pasniedzēja Māra Ābele, 2009.gadā uzvarēja atklātajā konkursā.

"Man ļoti patīk doma radīt ko skaistu, lai gan liela dārza daļa veltīta smagas un negatīvas pieredzes piemiņai. Tas, manuprāt, palīdz samierināties ar pagātni un koncentrēties uz šodienu un nākotni. Un tieši šī ideja spēcīgi caurstrāvo japāņu arhitekta Shunmyo Masuno ieceri. Liketņdārza veidotāji izvēlējušies atvērto dārza veidošanas procesu un vēlmi iesaistīt sabiedrību dārza tapšanā nevis kā ierasts "pasniegt visu uz paplātes." Iesaistīšanās tapšanas procesā sniedz lielāku piederības un arī atbildības sajūtu," stāsta arhitekte Laura Laudere.

Lauderes un Didža Jaunzema kopdarbam ir viegla konstrukcija, tas maksimāli piekļaujas vietējam reljefam un ir emocionāli atbrīvojošs, vislabāk iekļaujoties projekta autora Shunmyo Masuno filozofiskajā koncepcijā.

"Skatu terase un paviljons novietots piemiņas parka Mierinājuma zonā, kas ir pirmā Nākotnes daļas zona Likteņdārza parkā. Projektā akcentēta latvieša ciešā saikne ar dabu, kas ir kā iekšējās enerģijas, spēka, miera un harmonijas avots. Daba ir izvirzīta kā vietas prioritāte, jo tieši tā ir mierinājums. Skatu paviljons un terase veidota izvērtējot novietnes īpatnības – reljefu, koku izvietojumu, svarīgākos skatu punktus. Skatu terasei un ēkai tiek veidoti dažādi "atklātības līmeņi", kas rada iespēju to izmantot gan dažādos laika apstākļos, gan katram apmeklētājam izvēlēties sev tīkamāko atklātības vai noslēgtības līmeni. Galvenā projekta arhitektoniskā ideja ir ēkas apjoms, kas, sekojot cilvēku kustībai novietnē, no taciņas un soliņa pakāpeniski pārtop ēkā," akcentē Skatu terases arhitekti.

Konkursā, kurš noslēdzās 2009.gada nogalē, tika aicināti piedalīties RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes un Latvijas Mākslas akadēmijas studenti. Darbu bija iespējams izstrādāt individuāli vai komandā. Pavisam konkursā tika iesniegti 24 darbi. Konkursa uzdevums bija izstrādāt metu skatu terasei ar paviljonu Daugavas krastā ar nosacījumu, ka tam jāiekļaujas apkārtējās vides un paredzamā parka izveides kontekstā.

Konkursa žūrijas darbus vadīja tās priekšsēdētājs – "Kokneses fonda" padomes priekšsēdētājs V. Vītols. Žūrijā bija pārstāvēti Latvijas arhitektūras eksperti Andris Kronbergs un Raimonds Saulītis no SIA "Projektēšanas birojs ARHIS", LMA asociētā profesore Barbara Ābele un RTU APF dekāns asociētais profesors Uģis Bratuškins u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!