Foto: LETA

Līdz ar Saeimā ceturtdien atbalstītajām un rudenī ieviešamajām izmaiņām Pilsonības likumā Latvijas pilsoņi varēs iegūt arī vairāku citu valstu pilsonības, tomēr tas nebūs vienkārši, piektdienas rītā intervijā Latvijas Radio teica Pilsonības un migrācijas pārvaldes (PMLP) priekšnieka vietnieks Jānis Citskovskis.

Viņš skaidroja - lai arī likums ļaus iegūt vairāk par divām pilsonībām, tas nebūs vienkārši izdarāms, jo kādas citas valsts pilsonība jāmanto no vecākiem, jāiegādājas nekustamais īpašums, vai arī jānokārto naturalizācijas eksāmens.

Stāstot par valstīm, kuru pilsonību būs iespējams iegūt, Citskovskis norādīja, ka tā bijusi politiska izšķiršanās, izvērtējot līdzšinējo sadarbību. Tādējādi jaunais pilsonības likums pieļaus dubultpilsonību ar vairākām rietumvalstīm, kas ir "politiski un militāri tuvas".

"Līdz šim dubultpilsonība bija noliegta, tāpēc, ka nevar kalpot diviem kungiem militāra konflikta gadījumā. Tiek uzskatīts, ka šīs valstis ir mums tuvas un nav iespēju, ka ar tām varētu izcelties militārs konflikts," sacīja PMLP pārstāvis, kurš arī uzsvēra - neskatoties uz to, kuru vēl valstu pilsoņa pase būs Latvijas pilsoņiem, viņi vienmēr tiks uzskatīti par tās pilsoņiem.

Citskovskis nule pieņemtos un pamatīgi izsvērtos likuma grozījumus sauca par 21.gadsimta situācijai nepieciešamiem līdz ar cilvēku mobilitātes iespējām un pat nepieciešamību iegūt kādas trešās valsts pilsonību. Pašreizējais likuma regulējums paredz, ka, iegūstot citas valsts pilsonību, no Latvijas pilsonības jāatsakās.

Jau vēstīts, ka, atzīstot dubulto pilsonību, likuma grozījumi paredz, ka Latvijas pilsonība saglabājama arī pilsoņiem, kuri ir ieguvuši citas ES dalībvalsts, Eiropas Brīvās Tirdzniecības Asociācijas dalībvalsts vai arī Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts pilsonību.

Tāpat dubultpilsonība varēs būt personai, kura ieguvusi ārvalsts pilsonību, ar kuru Latvija noslēgusi līgumu par dubultpilsonības atzīšanu. Trešajā lasījumā likumprojektā papildināts to valstu loks, ar kurām tiek pieļauta dubultpilsonība, tām pievienojot arī Austrāliju, Brazīliju un Jaunzēlandi.

Paredzēts, ka Latvijas pilsonību varēs saglabāt arī tie cilvēki, kuri ieguvuši iepriekš nenosaukto valstu pilsonību, ja būs saņemta Ministru kabineta atļauja. Tāpat pilsonība saglabāsies personām, kuras citas valsts pilsonību ieguvušas laulību vai adopcijas rezultātā.

Pasaules brīvo latviešu apvienība (PBLA) norādījusi, ka, pieņemot ilgi gaidītos Pilsonības likuma grozījumus, kas pieļauj vienlaicīgu Latvijas un kādas citas valsts pilsonību, esošajam Latvijas pilsoņu skaitam varētu piepulcēties 20 līdz 23 tūkstoši cilvēku - pārsvarā tie, kuri vēlēsies iegūt dubultpilsonību.

Pilsonības likuma grozījumus izstrādāja īpaši šim nolūkam izveidotā Juridiskās komisijas apakškomisijā. Darbs pie apjomīgās Pilsonības likuma reformas ilga teju divus gadus, ciešā sadarbībā ar ekspertiem izstrādājot tādu likumu, kas atbilst mūsdienu situācijai un risina daudzu gadu gaitā radušās problēmas.

Paredzēts, ka grozījumi Pilsonības likumā stāsies spēkā šā gada 1.oktobrī - līdz ar attiecīgo Ministru kabineta noteikumu pieņemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!