Valdība otrdien atbalstīja ieceri ieviest likumdošanā jaunu terminu – daudzbērnu ģimene – ko attiecinās uz ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem, un ļaus pašvaldībām sniegt īpašu atbalstu šādām ģimenēm.
Likumprojekts paredz ieviest jaunu jēdzienu "daudzbērnu ģimene" - ģimene ar trīs un vairāk bērniem. Gadījumos, kad ģimenē ir trīs un vairāk bērni, un starp šiem bērniem ir audžubērns vai aizbildnībā esošs bērns, tad šajā laikā ģimenei tiek piešķirts daudzbērnu ģimenes statuss. Daudzbērnu ģimenes statuss tiek piešķirts arī gadījumos, kad ģimenē ir trīs un vairāk bērni, un starp šiem bērniem ir bērns no iepriekšējās laulības vai iepriekšējām partnerattiecībām.

Ministru kabinetam būs jānosaka kārtība, kādā piešķir daudzbērnu ģimenes statusu un izsniedz šo statusu apliecinošu dokumentu. Tiks noteikts, ka valsts un pašvaldība īpaši atbalsta daudzbērnu ģimenes. Pēc šo grozījumu stāšanās spēkā pašvaldība, ievērojot sava budžeta iespējas, varēs noteikt konkrētus atvieglojumus daudzbērnu ģimenēm savos saistošajos noteikumos. Likumprojekts kopumā vērsts uz daudzbērnu ģimeņu atbalsta sistēmas uzlabošanu.

Tiesa, ietekmi uz valsts vai pašvaldību budžetiem saistībā ar daudzbērnu ģimenes statusa ieviešanu nav iespējams noteikt, jo patlaban nav iespējams prognozēt, kādus tieši atbalsta pasākumus daudzbērnu ģimenēm valsts vai pašvaldība ieviesīs, atzīts likumprojekta anotācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!