Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien pirmajā lasījumā atbalstīja vairākus ar korupcijas novēršanu saistītus likumprojektus un likumprojektu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izveidi ierosināja atzīt par steidzamu.
Par to informēja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Jānis Lagzdiņš. Komisija arī vienojās ceturtdien rīkot komisijas sēdi un uz to uzaicināt tieslietu ministri Ingrīdu Labucku, par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumu atbildīgās Saeimas Juridiskās komisijas vadītāju Linardu Muciņu un līdzatbildīgās Saeimas Budžeta un finansu komisijas vadītāju Ventu Balodi, lai kopā pārrunātu likumprojektu atzīšanu par steidzamu un uzzinātu arī Tieslietu ministrijas (TM) par to, cik ātrā laikā iespējams realizēt korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā paredzētās normas.

Lagzdiņš sacīja, ka komisijas sēdē TM pārstāvis norādīja, ka ministrija ir ilgi strādājusi ar korupcijas novēršanu saistītajiem likumprojektiem un uzņemas atbildību par jaunās korupcijas apkarošanas sistēmas ieviešanu, un arī ministrijas pārstāvis atbalstīja likumprojekta izskatīšanu steidzamības kārtībā.

Lagzdiņš pauda pārliecību, ka iesniegtie likumprojekti varētu stāties spēkā jau šā gada pirmajā pusgadā. "Tā ir mana pārliecība, un komisija centīsies panākt, lai likumprojekts par korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju stātos spēkā pēc iespējas ātrāk. Daudz kas būs atkarīgs no TM, jo tieši ministrija būs atbildīga par jaunās korupcijas apkarošanas sistēmas ieviešanu dzīvē," sacīja Lagzdiņš.

Savu pārliecību par to, ka likumprojektus nepieciešams izskatīt pēc iespējas ātrāk, Lagzdiņš pamatoja ar to, ka "pieredze rāda, ka, jaunajai Saeimai stājoties pie savu pienākumu pildīšanas, bieži vien Saeima cenšas mīkstināt ar korupcijas novēršanu saistītās likuma normas". Viņš gan arī norādīja, ka likuma steidzamībai nekādā gadījumā nevajadzētu ietekmēt likuma kvalitāti.

Lagzdiņš arī pastāstīja, ka Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija Saeimas Juridiskajam birojam izvērtēšanai iesniegusi likumprojektu par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, lai Saeimas Juridiskais birojs izvērtētu likumā paredzētās normas un iesniegtu savus priekšlikumus likumprojekta uzlabošanai. Par minētā likumprojekta atzīšanu par steidzīgu Saeimas komisija balsos ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!