Foto: DELFI

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ceturtdien izskatīšanai galīgajā trešajā lasījumā likumprojektu par bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu publiskošanu. Jau nākamnedēļ – īsi pirms 13. Saeimas vēlēšanām – par grozījumiem lems Saeima.

Komisija ceturtdien turpināja skatīt grozījumus likumā "Par bijušās VDK dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" pirms trešā lasījuma, lai veiktu pēdējos tehniskos precizējumus.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka likumprojekts paredz, ka jau šogad Latvijas Nacionālais arhīvs (LNA) interneta vietnē publicēs vairākas VDK dokumentu grupas. 2018. gadā LNA internetvietnē publicēs četras VDK dokumentu grupas: LPSR VDK darbinieku telefongrāmatas; LPSR VDK ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēku; LPSR VDK aģentūras alfabētisko kartotēku un LPSR VDK aģentūras statistisko kartotēku. Savukārt, sākot no 2019. gada maija, LNA publicēs virkni citu VDK dokumentu grupu.

Ceturtdien komisija vienojās, ka Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs (TSDC) līdz 3. decembrim nodod dokumentus Latvijas Nacionālajam arhīvam (LNC) publicēšanai tā mājaslapā līdz 31. decembrim.

Par likumprojekta virzīšanu Saeimai galīgajā lasījumā Saeimas komisijas deputāti balsoja vienbalsīgi.

Ziņots, ka Satversmes aizsardzības birojs (SAB) ir pret bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) kartotēkas publicēšana internetā, žurnālistiem pēc Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdes trešdien apliecināja biroja priekšnieks Jānis Maizītis. šie grozījumi var kalpot Latvijai nedraudzīgu valstu interesēs.

Arī LPSR VDK zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris medijiem izplatītā paziņojumā norādījis, ka Saeimas atbalstu guvušie grozījumi šādā redakcijā nav pieņemami, jo ignorē PSRS okupācijas realitāti un zinātnieku rekomendācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!