Foto: Valsts polcija

Likums dod policijai visas iespējas rīkoties pareizi, šādi sievietes slepkavību Jēkabpilī trešdien, 19. aprīlī, komentēja Valsts prezidents Egils Levits.

Aicināts komentēt policijas rīcību Jēkabpilī, kur 16. aprīlī vīrietis, kurš iepriekš ilgstoši bija draudējis, nogalināja sievieti, Levits pauda pārliecību, ka likums dod policijai visas iespējas rīkoties pareizi.

Valsts prezidents sacīja, ka ir jāizmeklē, kāpēc likumos dotās iespējas netika izmantotas.

Viņš arī norādīja, ka policijas rīcībā bija daudz signālu.

Jau ziņots, ka svētdien Valsts policijā (VP) tika saņemta informācija par to, ka Jēkabpils novadā uz kāda nomaļa ceļa vīrietis nodarījis nāvējošus miesas bojājumus 1983. gadā dzimušai sievietei un pametis notikuma vietu.

Kā otrdienas vakarā ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", slepkavība notikusi sievietes mammas un bērna acu priekšā. Pēc nozieguma aizdomās turētais Leons Rusiņš aizbēga ar auto, tāpēc viņu neizdevās notvert.

Policijā uzsver, ka šobrīd rūpīgi un detalizēti tiek veikts konkrētās situācijas izvērtējums.

VP pārskatot esošā tiesiskā regulējuma efektivitāti un iespējamās tiesiskā regulējuma nepilnības, vērtējot gan šo, gan līdzīga rakstura gadījumus – vai regulējums ir pietiekošs un ko darīt ar šādām personām, kurām nedarbojas spēkā esošās sankcijas, kuras tiek piemērotas par lēmumu par pagaidu aizsardzību nepildīšanu.

Tāpat tiekot vērtēta arī citu iesaistīto institūciju loma – iesaiste, darbības un atbildība. Līdz ar visas situācijas objektīvu izvērtējumu, attiecīgi tālāk tiks rosināti priekšlikumi nepieciešamajiem likuma grozījumiem.

Konkrētajā situācijā personai bija 19 kriminālprocesi, no kuriem 18 – nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu.

Personai ticis piemērots apcietinājums un viņš bijis notiesāts ar īslaicīgu brīvības atņemšanu. Likumā noteikts, ka par šo nodarījumu personai var piemērot īslaicīgu brīvības atņemšanu uz laiku no 15 dienām līdz trīs mēnešiem, par ko lemj tiesa.

Vīrietim ar tiesas lēmumu bija noteikts pienākums apgūt sociālās rehabilitācijas kursu vardarbības mazināšanai, kuru viņš nepildīja.

Tāpat atbilstoši personas nodarījumiem, sākti vairāki administratīvā pārkāpumā procesi, piemēroti naudas sodi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!