Valdībai jūlija beigās nolemjot likvidēt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Rīgas specializēto peldēšanas skolu, IZM Sporta pārvaldes specializēto tenisa skolu un IZM Sporta pārvaldes specializēto vingrošanas skolu, bez darba paliks 34 treneri, par kuru turpmākajām darba iespējām skaidrības pagaidām nav, pastāstīja ministrijas Sporta departamenta direktora vietnieks Edgars Severs.

Kā ziņots, patlaban tiek apsvērta iespēja reorganizēt visas IZM padotībā esošās skolas, izveidojot jaunu struktūru, kuras kodols būtu līdzšinējā valsts aģentūra "Valsts Nacionālais olimpiskais sporta metodiskais centrs" (NOSMC).

Latvijas Sporta federāciju padomes prezidents Andris Kalniņš pēc jūlija beigās notikušās Nacionālās sporta padomes sēdes norādīja, ka sēdē pārrunātais IZM padotības sporta skolu reorganizācijas variants paredzētu, ka jaunajā institūcijā tiktu iekļauta arī Rīgas specializētā peldēšanas skola, IZM Sporta pārvaldes specializētā tenisa skola. Toreiz viņš arī apgalvoja, ka reorganizācijas variants, apvienojot visas IZM padotības sporta skolas uz NOSMC bāzes, paredz saglabāt darbā pēc iespējas vairāk treneru, bet optimizācija notiek uz iestāžu vadītāju un administrācijas rēķina.

Savukārt Severs norāda - Sporta padomē par likvidējamo iestāžu darbiniekiem un to iespējamo darba turpināšanu runāts nav ticis un pats ministrijas padotībā esošo sporta skolu reorganizācijas variants vēl tikai tiek apspriests, tādēļ to šobrīd ir pāragri komentēt.

Saskaņā ar viņa teikto NOSMC jau šobrīd darbojas tenisa, peldēšanas un sporta vingrošanas nodaļas, tomēr iespējamās reorganizācijas laikā tiks pārskatīti arī jaunveidojamā valsts iestādē atbalstāmie sporta veidi. Bet personālsastāva jautājumi jau būs šīs iestādes vadītāja kompetencē.

Pašlaik ministrija gatavojas arī skatīšanai valdībā virzīt jautājumu par likvidējamās Sporta pārvaldes specializētās vingrošanas skolas vingrošanas inventāra nodošanu bez atlīdzības Rīgas pašvaldībai, kā arī tiek izvērtēta iespēja piešķirt pašvaldībai papildu treneru likmes ar nosacījumu, ja likvidācijas procesa rezultātā tiks rasti tam nepieciešamie finanšu līdzekļi un tie attiecīgi tiks pārdalīti.

Tādējādi, pēc ministrijas pārstāvju domām, Rīgas dome varētu vai nu palielināt mācību-treniņu grupu skaitu tās dibinātajās sporta skolās, kā, piemēram, Rīgas vingrošanas skolā, dodot iespēju strādāt arī atsevišķiem likvidējamās Sporta pārvaldes specializētās vingrošanas skolas treneriem, vai arī sniegt atbalstu šo treneru mācību-treniņu grupu darbības nodrošināšanai ar nepieciešamajām telpām un inventāru. Par konkrētu sadarbības modeli sarunas vēl turpinās.

Kā liecina ministrijas aprēķini, ar septembri likvidējot minētās trīs skolas, tiks ieekonomēti finanšu līdzekļi, kurus tām bija paredzēts izmaksāt septembra mēnesī, kā arī ceturtajā ceturksnī, kopumā 56 352 latu apmērā. Tomēr, ņemot vērā darbinieku atlaišanas pabalstus un kompensācijas par neizmantotajiem atvaļinājumiem, kas tiek lēstas 43 506 latu apmērā, reālais ietaupījums no skolu likvidācijas būtu 12 846 lati, kuri tiks novirzīti ar likvidāciju saistīto izdevumu segšanai, kā arī pārējo no valsts budžeta finansēto valsts pārvaldes iestāžu darbības nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!