Foto: DELFI

Starptautisku ekspertu veiktā pētījumā zemu vērtējumu guvuši teju visi lauksaimniecības nozares zinātniskie institūti, izņemot mežzinātnes institūtu "Silava". "Runa ir par veselas nozares zinātnisko institūtu likvidēšanu," intervijā LTV skaidro Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns.

Viņa vadītais institūts ir viens no tiem, ko pēc ekspertu vērtējuma saņemšanas atbildīgās amatpersonas apsver slēgt vai apvienot ar kādu citu zinātnisko institūtu.

Svilāns gan uzsver, ka pētījumā nav teikts nekas par šīs iestādes slēgšanu. Tajā minēti priekšlikumi, kā uzlabot Botāniskā dārza darbību.

Viens no vājajiem punktiem institūta darbībā ir starptautiskā finansējuma trūkums. Svilāns uzsver, ka institūts ir centies šādu finansējumu piesaistīt. "Tu esi slikts, jo tev nav starptautiskā finansējuma, bet tu nevari dabūt starptautisko finansējumu, ja tu esi slikts," viņš secina.

Svilāns gan uzsver, ka vērtēts pētījumā tika vien zinātniskais aspekts, kas ir tikai viens no Botāniskā dārza uzdevumiem. Tā finansējums zinātnei gadā iepriekš svārstījies starp 30 un 80 tūkstošiem latu, kas tiek izmantots kolekciju uzturēšanai, bet modernu tehnoloģiju iegādei ar šādu finansējumu nepietiek.

Ar saviem 12 zinātņu doktoriem Nacionālais botāniskais dārzs nekad nebūs tik spēcīgs kā tie institūti, kur ir vairāki desmiti doktoru. Dabas zinātņu institūtos pētījumus un eksperimentus arī nevar veikt 365 dienas gadā, bet tie jāturpina gadiem ilgi.

Svilānu pārsteidzis tas, ka Dobeles augļkopības institūts pētījumā saņēmis zemu vērtējumu, jo tas veic lielu darbu, lai diversificētu Latvijas ekonomiku un spēcinātu nozari, lai tā varetu konkurēt ar Poliju un citām valstīm.

Tāpat viņš pauda izbrīnu par to, ka iepriekšējai ministrijas vadībai "vajadzēja par katru cenu šo izbīdīt cauri" valdībai pirms vēl zinātnieki ar to bija paspējuši iepazīties. Kopumā gan tas saskanot ar jau sen izteikto Izglītības un zinātnes ministrijas mērķi likvidēt mazos institūtus un nodot zinātniskos institūtus nozares ministriju pakļautībā.

"Delfi" jau vēstīja, ka pēc starptautisku ekspertu pētījuma ieteikts slēgt 22 zinātniskas institūcijas, tostarp vairākas Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes struktūrvienības.

Latvijas zinātnisko institūciju starptautiskajā izvērtējumā teikts, ka vāju vērtējumu jeb "1" ieguvis LU Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūts un Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūts, kā arī RTU struktūrvienības - Autotransporta institūts, Datorvadības, automātikas un datortehnikas institūts, Humanitārais institūts, Radioelektronikas institūts un Siltumenerģētisko sistēmu katedra, un Varbūtības teorijas un matemātiskās statistikas katedra.
Tāpat slēdzamo institūtu sarakstā ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) aģentūras "Zemkopības zinātniskais institūts" un "Lauksaimniecības tehnikas zinātniskais institūts", kā arī zinātniskie institūti "Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija" un "Nacionālais botāniskais dārzs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!