Foto: LETA
Otrdien, 1.jūlijā, likvidēts mirušā advokāta Andra Grūtupa birojs, portāls "Delfi" uzzināja Zvērinātu advokātu padomē. Taču īsi pirms nāves Grūtups sava biroja "Zvērināta advokāta A.Grūtupa birojs" vadītājam Viktoram Tihonovam vēstulē lūdzis turpmāk vairs neizmantot Grūtupa vārdu biroja nosaukumā, logo un citur.

Latvijas Zvērinātu advokātu padome otrdien padomes sēdē skatīja jautājumu par advokātu biroja "Zvērināta advokāta Viktora Tihonova birojs" dibināšanu, tā nolikuma apstiprināšanu, praktizēšanas vietu noteikšanu, kā arī biroja "Zvērināta advokāta A.Grūtupa birojs" izslēgšanu no sarakstiem. Mirušais Grūtups otrdien arī atskaitīts no Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas.

"Diemžēl sakarā ar biroja dibinātāja un patrona Andra Grūtupa aiziešanu mūžībā "Zvērināta advokāta A.Grūtupa birojs" darbība juridiskā izpratnē ir izbeigusies. Patrons nevēlējās, lai pēc savas aiziešanas birojs turpinātu darbību ar viņa uzvārdu. Šāda izvēle mums liekas pašsaprotama un loģiska, jo par Andri Grūtupu ir palikuši ļoti daudzi pieminekļi grāmatu un sasniegto darbu izskatā. Patrons paliks mūsu piemiņā. Tomēr, ne reizi netika pieļauta varbūtība, ka profesionālā pēctecība tiktu pārtraukta," vēsta jaundibinātā biroja izplatītais paziņojums medijiem.

Tihonovs sarunā ar portālu "Delfi" sacīja, ka tas ir loģisks solis, ka pēc patrona nāves "izbeidzas" arī viņa birojs, vietā nākot jaunam.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka Grūtups maija izskaņā sava biroja vadītājam Tihonovam nosūtījis īpašu lūguma vēstuli, kurā pēc savas nāves aizliedzis izmantot savu vārdu biroja nosaukumā, vizītkartēs, logotipos, veidlapās un citur. Vēstulē Grūtups esot izteicis bažas par biroja darbu Tihonova vadībā, uzzināja portāls "Delfi". Tāpēc viņš esot lūdzis tuvākajā laikā nomainīt biroja nosaukumu un izņemt savu uzvārdu no visiem dokumentiem.

Tihonovs nevēlējās komentēt šīs runas, taču atzina, ka vēstuli no patrona ir saņēmis. Advokāts gan bilda, ka patrons jau iepriekš vēlējies, lai viņu asociē ar sarakstītajām grāmatām, nevis advokatūru. "Tā ir saprotama patrona vēlme [pēc nāves neizmantot viņa vārdu]," sacīja Tihonovs.

Tihonovs skaidroja, ka tā ir ierasta prakse – pēc vienīgā dibinātāja nāves likvidēt biroju, tā vietā dibinot jaunu. Kantorī "Zvērināta advokāta Viktora Tihonova birojs" paliks vecā biroja komanda – advokāti Oskars Ramiņš, Jānis Lazdiņš un advokātu palīgs Gatis Gailums.

Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska sarunā ar portālu "Delfi" sacīja, ka advokātu biroja nosaukuma maiņa vai jauna dibināšana pēc patrona nāves ir formalitāte, par ko lemj paši birojā strādājošie advokāti. Viņa arī bilda, ka padome nav saņēmusi informāciju, kas liecinātu par kādiem šķēršļiem biroja nomaiņai. Ar lūgumu, piemēram, saglabāt Grūtupa vārdu nosaukumā, padome nav vērsušies arī aizgājēja tuvinieki, tāpēc Kaminska domā, ka otrdien Tihonova birojs tiks nodibināts, bet Grūtupa – izslēgts no sarakstiem.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 15.jūnijā, īsi pirms pusnakts, nošāvās Latvijā pazīstamais advokāts un vairāku grāmatu autors Grūtups. Policija uzskata, ka notikušais ir pašnāvība, taču ir nozīmētas arī vairākas ekspertīzes apstākļu pilnīgai noskaidrošanai. Dzīvoklī Vecrīgā, kurā advokāts miris, atrasta pirmsnāves vēstule.

Sestdien, 21.jūnijā, Grūtups tika guldīts zemes klēpī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!