Foto: LETA

Prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam piemērots aizdomās turētā statuss kriminālprocesā, kurā aizdomās turēti tiek arī divi Krievijas pilsoņi par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības.

Kā norādīja Lindermana aizstāve zvērināta advokāte Jeļena Kvjatkovska, Lindermanam ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis - policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts. Advokāte ar klientu vēl lems, vai šo lēmumu pārsūdzēs.

Kā informē Drošības policijā (DP), saistībā ar pagājušajā mēnesī notikušo incidentu pie Nacionālo bruņoto spēku bāzes Ādažos DP Lindermanam ir piemērojusi aizdomās turētā statusu saskaņā ar Krimināllikuma 15. panta ceturto daļu, 20. panta ceturto daļu, 88. panta trešo daļu - par līdzdalību mēģinājumā veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās - un 85. pantu - spiegošanu.

Pirmstiesas izmeklēšanā iegūtā informācija liecina, ka neilgi pirms incidenta aizdomās turētais ir apmeklējis Kadagu, ko viņš nenoliedz arī savās liecībās. Turklāt kriminālprocesa gaitā ir konstatēts, ka Lindermans uztur kontaktus ar abiem Krievijas pilsoņiem, kuriem jau iepriekš šajā lietā tika piemērots aizdomās turētā statuss.

Izmeklēšana šajā kriminālprocesā vēl turpinās. Tāpat DP atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr viņa vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Kā ziņots, Drošības policija (DP) Lindermanu aizturēja par to, ka viņš, iespējams, sniedza atbalstu diviem Krievijas pilsoņiem, kuri iepriekš tika aizturēti par nelikumīgu iekļūšanu Ādažu bāzē. DP atgādina, ka abiem Krievijas pilsoņiem saistībā ar incidentu pie Nacionālo bruņoto spēku bāzes Ādažos ir piemērots aizdomās turētā statuss kriminālprocesā par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, un spiegošanu.

DP atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr viņa vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Kvjatkovska ceturtdien norādīja, ka Lindermana iesaistīšana kriminālprocesā saistībā ar divu Krievijas pilsoņu nelikumīgu iekļūšanu Ādažu bāzē ir politiski motivēta. Advokāte iepriekš uzsvēra, ka viņai nav saprotami Lindermana aizturēšanas iemesli un kāpēc DP izvēlējās tieši viņu aizturēt, nevis aicināt uz nopratināšanu, līdz ar to viņa neviennozīmīgi vērtē šo DP darbinieku rīcību. Kvjatkovska arī piebilda, ka šajā gadījumā viņai nav saprotama Lindermanam piedēvētā saistība ar diviem Ādažu poligonā aizturētajiem un tagad apcietinājumā esošajiem Krievijas pilsoņiem, it sevišķi ņemot vērā viņiem inkriminētos noziegumus.

Kā ziņots, DP aizturējusi Lindermanu. Tikmēr Lindermana domubiedrs Illarions Girss savā sociālā tīkla "Facebook" profilā paziņojis, ka Lindermans aizturēts, kā arī pie viņa veikta kratīšana. Girss norādījis, ka "formāli šī aizturēšana saistīta ar krievu nacionālboļševiku nesankcionētu nokļūšanu Ādažu militārajā bāzē".

Jau ziņots, ka jūnijā Ādažu bāzē aizturētos Krievijas pilsoņus Andreju Popko un Aleksandru Kurkinu DP tur aizdomās par spiegošanu un par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Pēc DP lūguma abām personām piemērots apcietinājums. Abiem vīriešiem draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana līdz 20 gadiem.

Ādažu militārajā bāzē nelikumīgi iekļuva divi Krievijas pilsoņi, kuri tika aizturēti un pie kuriem tika atrastas skrejlapas angļu valodā. Atbildību par notikušo uzņēmusies kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece - partija "Cita Krievija".

Personas aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesakcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Pie viņām atrastas skrejlapas angļu valodā. Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas.

Incidents noticis laikā, kad Ādažos sākušās starptautiskās mācības "Saber Strike 2015".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!