Foto: DELFI

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits pirmdien, 15. augustā, Tartu tikās ar nesen amatā apstiprināto Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministri Rīnu Sikutu. Ministri pārrunāja "Rail Baltica" projekta aktualitātes, kā arī regulāras pasažieru vilcienu satiksmes izveidi starp Rīgu un Tartu, portāls "Delfi "uzzināja Satiksmes ministrijā.

Ministri bija vienisprātis, ka nepieciešams aktivizēt darbu un spert turpmākus praktiskus soļus, lai ieviestu regulāru pasažieru vilcienu satiksmi starp abām valstīm un reiss būtu pieejams 2024. gadā, kad Tartu būs Eiropas Kultūras galvaspilsēta. Latvija no savas puses jau ir iesniegusi variantus, lai līdz Tartu pagarinātu vilciena reisu, kas pašlaik kursē līdz Valgai, vai izveidot jaunu reisu.

"Regulāras pasažieru vilcienu satiksmes ieviešana starp Latviju un Igauniju veicinās ne tikai pierobežas reģionu iedzīvotāju mobilitāti, bet arī sniegs ieguldījumu abu valstu ekonomikas sadarbības veicināšanā. Šobrīd esam ļoti tuvu tam, lai vilciens uz Tartu kļūtu par realitāti," atzīst Linkaits.

Tartu mērs Urmass Klāss sarunā ar Linkaitu izteica gatavību no savas puses meklēt finansējuma avotus, lai organizētu vilcienu satiksmi no Rīgas līdz Tartu.

Linkaits un Sikuta pārrunāja "Rail Baltica" aktualitātes un izaicinājumus. Abi ministri uzsvēra projekta īpašo nozīmi, lai iespējami drīz Baltijas valstis un Eiropu savienotu ar modernu ātrgaitas vilcienu līniju. "Rail Baltica projekta īstenošanā ir būtiska vienota pieeja un Baltijas valstu cieša sadarbība, lai projekts raiti virzītos uz priekšu un tam varētu piesaistīt nepieciešamo ES fondu finansējumu," sarunā uzsvēra satiksmes ministrs.

Ministri arī apsprieda darbu pie dzelzceļa tīkla ilgtermiņa attīstības koncepcijas Baltijas valstīs, satiksmi starp Valku un Valgu un citus aktuālus satiksmes jomas jautājumus.

Vizītes laikā satiksmes ministrs iepazina risinājumus Tartu iedzīvotāju mobilitātes veicināšanai – vienotu sistēmu sabiedriskā transporta un velosipēdu koplietošanas platformai. Klāss atzina, ka, ieviešot šāda veida risinājumu, pilsēta gan veicina veselīgus un modernus pārvietošanās paradumus, gan arī rūpējas par privāto automašīnu skaita samazināšanu Tartu centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!