Foto: DELFI

Informācija, ko satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) saņēmis par dažāda veida darījumiem, kas notika un saskaņā ar viņa rīcībā esošo informāciju joprojām notiek VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) ir "pāri jebkādām saprāta robežām", otrdien LTV raidījumā "1:1", komentējot neuzticības izteikšanu LDz valdei, teica Linkaits.

Sīkāk gan viņš šos darījumus nekomentēja, norādot: "Tie ir darījumi ar uzņēmuma mantu, skaidrāk to nevaru pateikt, jo tad mēs traucētu izmeklēšanai." Ministrs norādīja, ka ar šo informāciju vispirms vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un pēc tam arī ticies ar KNAB vadītāju Jēkabu Straumi, lai pārrunātu situāciju.

"Esam secinājuši, pētot šo uzņēmumu, un jāsaka, tas faktu vai informācijas daudzums bija pietiekams, lai nonāktu pie tāda secinājuma, ka mēs un "Latvijas dzelzceļa" valde nevarēsim sastrādāties," situāciju raksturoja Linkaits, piebilstot, ka tālāk fakti jāvērtē LDz padomei.

Taujāts par to, vai uzticas uzņēmuma padomei, viņš atbildēja, ka saņēmis to mantojumā, "tādu, kā tā ir" un ka "būtu gribējis tur vairāk neatkarīgu locekļu''. Proti, šobrīd padomē esot viens loceklis, kurš nav saistīts ar Satiksmes ministriju (SM).

Portāls "Delfi" jau ziņojis, ka Linkaits pagājušajā nedēļā izteica neuzticību VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētājam Edvīnam Bērziņam un diviem valdes locekļiem – Aivaram Strakšas un Ainim Stūrmanim. Ministrs arīdzan norādīja, ka rosinās uzņēmuma padomi viņus atstādināt no amata. Toreiz Linkaits informēja, ka, pēc uzņēmuma darbības izvērtējuma, secināts – tajā notiek potenciāla korupcija un shēmošana.

Kā raidījumā uzsvēra ministrs – uzņēmums ir liels un nozīmīgs Latvijas tautsaimniecībai un ir svarīgi, nodrošināt, ka darbs tajā nepārtrūkst. Tas arī ir viens no iemesliem, kādēļ Linkaits lēmis neizteikt neuzticību ceturtajam valdes loceklim Ērikam Šmukstam. Tāpat ministrs uzsvēra, ka: "ka Šmuksta kungs, cik man zināms, nav iesaistīts šādos darījumos un ir nozares patriots."

Jau vēstīts, ka saskaņā ar ministra iepriekš pausto galvenie pārmetumi saistīti ar iespējamu konkurences kropļošanu. Tāpat Linkaita rīcībā nonākusi informācija arī par iespējami koruptīviem darījumiem, kā arī konstatēti vairāki finansiāli apjomīgi saimnieciskie darījumi, kas liekot domāt, ka valde nav rīkojusies kā krietns un rūpīgs saimnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!