Foto: Shutterstock

Latvijas Izglītības vadītāju asociācija (LIVA) atbalsta Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rosināto skolu tīkla sakārtošanu un optimizāciju, norādīja LIVA valdes priekšsēdētājs Rūdolfs Kalvāns.

Viņš pauda, ka LIVA vienmēr atbalstīs konstruktīvas pārmaiņas skolu tīklā, tā optimizācijā un modeļu maiņā. Viņš ir pārliecināts, ka konstruktīvas pārmaiņas kalpos kā "kvalitātes bāka".

LIVA uzklausīja IZM redzējumu, kurā piedāvāti trīs modeļi. Pirmais modelis piedāvā noteikt pāreju uz principu "nauda seko klasei". Šī pieeja veidota, rēķinot finansējumu klasei skolā. Otrais modelis paredz principu "klase pašvaldībā", kas paredzētu nepieciešamību noteikt normētās klases izmēru. IZM ieskatā šāds modelis mudinātu pašvaldības optimizēt skolu tīklu, kā arī veicinātu atbildību par izglītības kvalitāti. Savukārt trešais modelis paredz noteikt vidējā viena izglītojamā izmaksas, mērķdotācijas sadalījumu nododot pašvaldību pārziņā.

LIVA ir vienisprātis ar izglītības un zinātnes ministri Anitu Muižnieci (JKP), ka trešais modelis būtu vispiemērotākais. LIVA ieskatā, arī par otro modeli varētu turpināt sarunas. Tomēr asociācija norādīja uz daudziem jautājumiem un bažām, kas saistītas ar administrācijas, skolas izmaksām. Pēc viņa stāstītā, ministre pierakstīja asociācijas paustos trūkumus trešajai pieejai, un LIVA ir pārliecināta, ka par šo skolu tīkla sakārtošanas modeli diskusijas turpināsies.

Kā skaidroja Kalvāns, LIVA lielākās bažas ir par vadības darba samaksas proporcijām, pārdali, kā arī noteikto minimumu un skolu direktoru brīvību rīkoties ar pašvaldības piešķirto naudu. Līdz šim sistēma nav bijusi taisnīga, un tā ir radījusi vadības budžetiem "lielas galvassāpes", sacīja Kalvāns. Viņš norādīja, ka vadības darba samaksas proporciju sadalē no dienaskārtības jāizslēdz pašvaldības politiskās vadības subjektīvā ietekme, stereotipu kultivēšana attiecībā uz konkrētiem skolu direktoriem un viņu komandām. "Tas ir jāizslēdz no vienādojuma," uzsvēra asociācijas vadītājs.

Kalvāns teica, ka LIVA vienmēr iestāsies par to, ka skolu direktoru vietniekiem un metodiķiem jābūt skolu direktoru pārvaldībā, proti, skolas direktors lems, cik daudz un kā maksāt saviem vietniekiem. Tāpat LIVA interesē, kā skolu direktori saņems finansējumu.

Jau vēstīts, ka IZM izstrādājusi trīs jaunu pedagogu darba samaksas aprēķināšanas modeļu piedāvājumu, rosinot atteikties no principa "nauda seko skolēnam".

Modeli, kuru atbalstīs Ministru kabinets, plānots ieviest no 2022. gada 1. septembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!