Foto: LETA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vērsusies pie nozares ministrijām un Saeimas, lai tās pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem papildus piemaksai nosaka piešķirt arī vienreizēju pabalstu 150 eiro apmērā, portālu "Delfi" informēja LIZDA sabiedrisko attiecību departaments.

Šādu lēmumu arodbiedrība pieņēma pēc tam, kad vairāki pirmsskolu iestāžu darbinieki bija vīlušies par saņemtās piemaksas apmēru.

Proti, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) portālam "Delfi" atgādināja, ka tā jau sākotnēji piemaksas apmēru, 300 eiro, sauca par galējo piemaksas summu, ko izrēķina, nevis piešķir katrai likmei. "Šajos 300 eiro ir arī darba devēja VSAOI. Tas nozīmē, ka pedagogam "uz papīra" ir 242,74 eiro (300 eiro mīnus darva devēja VSAOI)," skaidroja IZM.

Vairāki pirmsskolas izglītības izstāžu darbinieki apliecināja portālam "Delfi", ka aptuvenā piemaksas summa "uz rokas" par darbu pandēmijas apstākļos ir aptuveni 160 eiro.

"LIZDA, kā arī daudzas arodorganizācijas savos e-pastos un sociālo mediju kontos katru dienu saņem neskaitāmus vaicājumus no pedagogiem, pedagogu palīgiem un skolotāju palīgiem par to, kādēļ cerētā piemaksa par dabu pandēmijas apstākļos ir pārvērtusies par jūtami mazāku summu izglītības sistēmas darbinieku kontos," paziņojumā medijiem pauda arodbiedrība.

Iepriekš ziņots, ka valdība lēma novirzīt 6 340 018 eiro vienreizējas piemaksas piešķiršanai pirmsskolas izglītības iestāžu un speciālās izglītības iestāžu darbiniekiem un administrācijai par darbu Covid-19 laikā. Vienreizējās piemaksas apmēru veido aptuveni 30% no pedagogu zemākās algas likmes, iepriekš norādīja IZM.

LIZDA vēlas, lai Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumu papildina ar jaunu pantu, lai pirmsskolas izglītības iestāžu un speciālās izglītības iestāžu pedagogiem (tai skaitā pedagogu palīgiem), personām, kuras sniedz aukles pakalpojumus pirmsskolas izglītības iestādēs un speciālās izglītības iestādēs (auklēm, skolotāja palīgiem), tiek izmaksāts vienreizējs pabalsts 150 eiro apmērā par vienu likmi.

Arodbiedrība atgādina, ka pirmsskolu izglītības iestāžu darbinieki Covid-19 izraisītās pandēmijas laikā strādā paaugstināta riska apstākļos. Turklāt pieaudzis esot gan darba apjoms, gan psiholoģiskā slodze.

Tāpat LIZDA atgādina, ka tā ir pateicīga par piešķiro piemaksu, tomēr vairāki nozares darbinieki jūtas vīlušies, jo rīkojumā un rīkojuma anotācijā nebija norādīts periods, par kuru jāveic piemaksu, kā arī, kad to jāizmaksā. Vairākas pašvaldības to interpretējušas dažādi, norāda LIZDA, paužot, ka atsevišķos gadījumos piemaksas joprojām nav izmaksātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!