Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kavē bāzes finansējuma piešķiršanu augstskolām un zinātniskajiem institūtiem, norādīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāvis Guntis Meisters.

Pēc viņa paustā, LIZDA ir saņēmusi informāciju no saviem biedriem valsts augstskolās un zinātniskajos institūtos, ka arī šogad, tāpat kā iepriekšējos gadus, tiek kavētas bāzes finansējuma izmaksas.

LIZDA rīcībā ir informācija, ka bāzes finansējums nav pārskaitīts vairākām augstākās izglītības iestādēm un zinātniskajiem institūtiem.

Kāda zinātniskā institūta pārstāvji, kuri gan nevēlējās atklāt institūta nosaukumu, uzsvēruši, ka janvārī vēl nebija saņemti pat provizoriski dati, kāds ir 2020. gada bāzes finansējums.

Vienlaikus institūts skaidrojis, ka līgumi ar nodarbinātajiem ir jāslēdz, un ir jāparedz atalgojums atbilstoši akadēmiskajam amatam, tāpēc šobrīd institūta vadība slēdz līgumus atbilstoši pagājušā gada likmēm. Vienlaikus tā pārstāvji uzdod jautājumu, kas notiks, ja finansējums šogad būs mazāks.

Līdzīga situācija esot vairākās valsts augstskolās, kurās aizvien nav saņemts 2020. gada bāzes finansējums, lai nodrošinātu atalgojumu akadēmiskajam personālam.

"Tas nozīmē, ka augstskolas un zinātniskie institūti nevar pārslēgt darba līgumus un darbs tiek kavēts," skaidroja arodbiedrībā.

LIZDA sagatavojusi vēstuli IZM, pieprasot nekavējoties pārskaitīt valsts augstskolām un zinātniskajiem institūtiem bāzes finansējumu.

Arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga norādīja, ka nosoda IZM bezatbildīgo rīcību, jo atkal nav laikus ieskaitīts bāzes finansējums par augstāko izglītību un zinātni. Viņasprāt, tā ir ļoti lielas un nevajadzīgas spriedzes radīšana augstskolu un zinātnisko institūtu vadītājiem, kuriem jāpilda saistības, nodrošinot samaksu par paveikto darbu.

"Kā būtu, ja IZM nesaņemtu naudu pusotru mēnesi, lai nodrošinātu darba samaksu darbiniekiem? Tas vienreiz ir jāpārtrauc – gadu no gada šī problēma ir aktuāla," uzsvēra Vanaga.

Vienlaikus LIZDA klāstīja, ka IZM virzīto augstākās izglītības un zinātnes reformu kontekstā, kur paredzēta augstākās izglītības un zinātnes izcilība un ekselence, nav pieļaujams, ka valsts augstskolās un zinātniskajos institūtos netiek nodrošināts jau tā ierobežotais pamatfinansējums no valsts budžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!