Foto: DELFI

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Padomes ārkārtas sēdē ceturtdien, 12. novembrī, lems par to, vai pieprasīt Izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) demisiju, portāls "Delfi" uzzināja arodbiedrībā.

Padomes sēde norisināsies attālinātā formātā. Tajā arodbiedrības biedri uzklausīs un iztaujās Šuplinsku un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvjus par, arodbiedrības ieskatā, nekvalitatīvajām reformām izglītības jomā. Reizē LIZDA ir izvirzījusi vairākas prasības:

  • Ministrei Šuplinskai atvainoties nozarei par savu attieksmi;
  • Reformu īstenošanai jāparedz resursi. Kas, kad un par kādiem līdzekļiem būs pilnvērtīgai reformu īstenošanai;

  • Būtiskās reformas jāīsteno apspriežoties ar sociālajiem un sadarbības partneriem;

  • Ja normatīvajos aktos tiek izdarīti grozījumi ar mērķi samazināt Covid-19 izplatību, tad izmaiņas, kas skar izglītības un zinātnes nozari, ir jāsaskaņo ar sociālo partneri;

  • Jākompensē izdevumi par attālinātajām mācībām;

  • Noteiktos normatīvajos aktos veikt grozījumus, citos atsaukt iesniegtos grozījumus;

  • Pilnveidotās darba slodzes un darba samaksas ieviešana jau no 2021. gada 1. septembra, jo IZM pārkāpa 2018. gadā panākto kompromisu par MK noteikumiem Nr. 583 "Kritēriji un kārtība, kādā valsts piedalās vispārējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksas finansēšanā vidējās izglītības pakāpē".

Ja šīs prasības netiks izpildītas, LIZDA varētu lemt par Šuplinskas demisijas pieprasīšanu.

Skaidrot nekvalitatīvās reformas izglītībā LIZDA Padomes sēdē bija aicināti Ministrs prezidents Krišjānis Kariņš (JV), IZM ministre Šuplinska, Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) un Jaunās konservatīvās partijas valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns (JKP).

Dalību LIZDA Padomes sēdē apstiprinājusi ministre Šuplinska un vēl vairāki IZM pārstāvji. Citi aicinātie sanāksmē atteicās piedalīties, jo uzmanība šobrīd pievērsta nākamā gada budžeta veidošanai.

Jau vēstīts, ka LIZDA Valdes ārkārtas sēdē pieņemts lēmums par sasteigtajām un nekvalitatīvajām reformām izglītībā prasīt skaidrojumus vairākām amatpersonām un Jaunajai konservatīvajai partijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!