Foto: DELFI

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga ceturtdien tikās ar premjeru Krišjāni Kariņu (JV), lai pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar arodbiedrības rosināto izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) demisiju. Pēc tikšanās Vanaga žurnālistiem atklāja, ka ir panākta vienošanās par pedagogu atalgojuma nodrošināšanu 2021. gadā, taču ministres demisijas pieprasījums šodien iesniegts Saeimā.

Vanaga norādīja, ka tikšanās laikā arī pārrunāts jautājums par dialoga kultūras stiprināšanu starp ministriju un pedagogu biedrībām.

Arodbiedrības vadītāja atzina, ka saruna nav bijusi vienkārša, taču panākts kompromiss. Viņa gan atzīmēja, ka pedagogu atalgojuma jautājums bijis tikai viens no pieciem punktiem, kas iekļauts demisijas prasībā.

Vanaga arī norādīja, ka arodbiedrībai vēl nepieciešams detalizēti iepazīties ar ministrijas izstrādāto plāno atalgojuma jautājuma risināšanā.

Vanaga gan pārmeta ministrei, ka līdz šim nav norisinājušās sarunas par citiem jautājumiem, kas bijuši pamatā demisijas pieteikumam.

Jau vēstīts, ka 11. novembrī LIZDA Padomes sēdē bija plānots lemt par Šuplinskas demisijas pieprasīšanu, taču pēc sarunas ar ministri tika nolemts izvirzīt papildu prasības, uz kurām ministrei bija jāatbild līdz 23. novembrim, bet 25. novembrī tika nolemts prasīt demisiju.

LIZDA jau iepriekš izvirzīja vairākas prasības: ministrei Šuplinskai jāatvainojas nozarei par savu attieksmi, reformu īstenošanai jāparedz resursi un būtiskās reformas jāīsteno, apspriežoties ar sociālajiem un sadarbības partneriem.

Tāpat LIZDA iepriekš pieprasīja saskaņojumu ar sociālajiem partneriem gadījumā, ja normatīvajos aktos tiek izdarīti grozījumi ar mērķi samazināt Covid-19 izplatību, kompensēt izdevumus par attālinātajām mācībām.

LIZDA arī pieprasīja noteiktos normatīvajos aktos veikt grozījumus, citos atsaukt iesniegtos grozījumus, kā arī ieviest pilnveidotas darba slodzes un darba samaksu jau no 2021. gada 1. septembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!