Foto: LETA
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Ingrīda Mikiško uzskata, ka Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) "jābeidz tracināt skolotāji" ar iespējamie plāniem un iecerēm un jāsāk skaidrot, kādas precīzi reformas būs.

Intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Labrīt, Latvija!" Mikiško atgādināja, ka iepriekš tikai bija pieļauts, ka līdz 2015.gadam, ņemot vērā demogrāfijas tendences, skolotāju skaidras samazināsies par 6000. Taču tas izraisīja uztraukumu un neskaidrības.

Ministrijai jābeidz tracināt skolotāji un jāsāk skaidrot, kā IZM redz reformas un izmaiņas, klāstīja Mikiško, norādot, ka pagaidām nav pat skaidra reformu plāna, IZM vien "iezīmē pasākumus".

LIZDA vadītāja atgādināja, ka arodbiedrības ir gatavas diskusijām ar ministriju, bet pašlaik gaida, kad būs konkrētāki priekšlikumi.

Jau ziņots, ka Izglītības pārvalžu vadītājiem teica izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis šonedēļ atzina - turpmākajos gados skolotāju skaits varētu samazināties vismaz par 6000 cilvēkiem, jo 28 000 skolotāju valstī uzturēt nevarēs.

Ministrs piedāvā arī vairākas reformas, piemēram, pagarināt  mācību gadu. IZM apņēmusies līdz nākamā gada martam izvērtēt skolēna noslodzi mācību gada laikā. Ministrs skaidroja, ka to ir svarīgi noskaidrot, lai lemtu par mācību gada pagarināšanu, jo Latvijā skolēni mācās 169 dienas, kamēr citās valstīs mācību gada ilgums ir no 181 līdz 184 dienām.

Atsevišķi skolu direktori jau pauduši šaubas, vai mācību gada pagarināšana būtu lietderīga, bet Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško uzskata, ka iecerei ir jābūt plaši izdiskutētai visā sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!