Foto: LETA

Latvijas Jauno ārstu asociācija (LJĀA) norāda uz "izteikti jūtamu Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) valdes izvēli ignorēt krīzes situāciju", kā rezultātā organizācija līdz nākamajai biedru kopsapulcei nolēmusi pārtraukt sadarbību ar LĀB, aģentūru LETA informēja asociācijā.

LJĀA skaidro, ka pirms vairākām nedēļām asociācija paziņoja LĀB prezidentei Ilzei Aizsilniecei, ka LJĀA vairs neredz iespējas turpināt sadarbību ar prezidenti viņas publisko paziņojumu, kā arī "divdomīgo ar Covid-19 saistīto jautājumu nostājas dēļ", bet ir gatavi turpināt iesaistīties LĀB un redz potenciālu šai sadarbībai, ja tā ir LĀB valdes kopīga nostāja.

Taču pēdējo dienu notikumi un atsevišķu LĀB valdes locekļu paustais viedoklis LJĀA diemžēl liekot domāt, ka šajā situācijā tomēr dominē politiskās intereses. Otrdienas, 26.oktobra, LĀB valdes sēdē jebkādas diskusijas par aktuāliem Covid-19 problēmjautājumiem neesot novedušas pie kopīga redzējuma un, pēc LJĀA paustā, "joprojām ir izteikti jūtama LĀB valdes izvēle ignorēt krīzes situāciju". Sakarā ar šo Jauno ārstu asociācija vairs neredz iespējas sadarbībai ar LĀB valdi.

"Pieņemot šo lēmumu, esam pārrunājuši situāciju ar Kārli Rāceni un piekrītam, ka LĀB valdes darbība Covid-19 krīzes laikā ir neefektīva. Esam vienoti lēmumā par viņa darbības pārtraukšanu LĀB valdē līdz nākamajai LĀB kopsapulcei," paziņojumā skaidro LJĀA.

Ceturtdien arī pats Rācenis paziņoja, ka pamet LĀB valdi. Mediķis sarunā ar Latvijas Televīziju norādījis, ka biedrības valdē ir vērojamas dažādas intereses. "Neredzu vairs iespēju tajā efektīvi strādāt. Šī valde ir sevi izsmēlusi," sacīja Rācenis.

Pēc LĀB mājaslapā pieejamās informācijas, biedrības prezidente ir Aizsilniece un biedrībai ir divi viceprezidenti - nefrologs Māris Pļaviņš un anesteziologs-reanimatalogs Roberts Fūrmanis. Tāpat valdē ietilpst kardiologs Gustavs Latkovskis, infektoloģe, hepatoloģe Angelika Krūmiņa, žurnāla "Latvijas Ārsts" galvenais redaktors Pēteris Apinis, torakālais ķirurgs Jāzeps Baško, neiroloģe, algoloģe Valentīna Berga, veselības aprūpes vadības ārsts Dzintars Mozgis, ķirurgs Viesturs Boka, valsts emeritētais zinātnieks Vilnis Dzērve-Tāluts, Latvijas ārstu rehabilitologu asociācijas prezidente Anda Nulle, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas viceprezidente Dace Matule un pneimonologs Alvils Krams. LJĀA pārstāvis Kārlis Rācenis, kurš arī bija LĀB valdē, šobrīd paziņojis par darbības pārtraukšanu tajā līdz nākamajai LĀB kopsapulcei.

LJĀA valdes priekšsēdētājs ir radiologs Artūrs Šilovs. Valdē arī ietilpst psihiatre Krista Brūna, neirologs Jānis Vētra, anestezioloģe-reanimatoloģe Anna Klēšmite, bērnu kardiologs Pauls Sīlis, staru terapijas rezidente Māra Katkovska un uroloģe Ieva Znotiņa.

Kā ziņots, jau septembra sākumā LĀB jaunizveidotā Covid-19 infekcijas profilakses darba grupa pauda, ka kategoriski norobežojas no LĀB prezidentes Aizsilnieces izteikumiem, kas bija publicēti sociālajā tīklā "Facebook".

LĀB norādīja, ka turpmāk publiskajā telpā un plašsaziņas līdzekļos, kā arī komunikācijā ar valsts institūcijām un nevalstiskām organizācijām oficiālu LĀB viedokli par Covid-19 vakcinācijas un profilaktisko pasākumu jautājumiem paudīs darba grupas pārstāvji, izņemot gadījumos, kad darba grupa vai LĀB valde lemj citādi.

"[Aizsilnieces] atklātajā vēstulē paustais par Covid-19 profilakses pasākumiem ir kolēģes personīgais viedoklis un neatspoguļo oficiālo LĀB valdes nostāju. LĀB paļaujas uz nozares profesionāļu viedokli un lēmumiem Covid-19 infekcijas ierobežošanā," vēstīts LĀB izplatītajā paziņojumā.

Aizsilnieces vietnē "Facebook" bija paudusi aicinājumu "atcelt masku nēsāšanu skolās, lai bērnu un jauniešu organismi neciestu no skābekļa trūkuma mācību laikā", mainīt Covid-19 testēšanas pieeju bērniem un jauniešiem, ņemot piemēru no Ziemeļvalstīm, un "domāt par gaisa bioloģisko drošību skolās un citās sabiedriskajās telpās".

Sakarā ar šo trešdien LĀB viceprezidents Roberts Fūrmanis intervijā raidījumam "TV3 ziņas" pauda uzskatu, ka organizācija prezidentei, kura Covid-19 pandēmijas laikā publiskajā telpā izplatījusi zinātniskiem pierādījumiem neatbilstošu informāciju par sejas maskām un vakcīnām, būtu jāatkāpjas no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!