Foto: LETA

Par iespējamo Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) nosaukuma maiņu LLU Konventa sēdē varētu lemt jau šā gada 20.februārī, informēja LLU rektore Irina Pilvere.

Viņa skaidroja, ka Konventa sēdē par pašu nosaukuma maiņas vajadzību varētu lemt universitātes akadēmiskais personāls, studenti un darbinieki (235 balstiesīgie). Ja balsojums būs pozitīvs, tad tikai turpināsies diskusijas par konkrētu nosaukuma variantu.

LLU jaunās stratēģijas 2015.-2020.gadam apspriedēs vairākkārt izskanēja priekšlikums par universitātes nosaukuma maiņu kā vienu no universitātes attīstības iespējamiem variantiem. Šo ideju rosināja stratēģijas izstrādes darba grupa, kuras sastāvā ir fakultāšu dekāni, struktūrvienību vadītāji un LLU vadība, par ideju skaidroja Pilvere.

"Kopš universitātē dibinātas jaunākās fakultātes - sociālajās zinātnēs un informācijas tehnoloģijās -, universitātes studiju piedāvājums saturiski ir paplašinājies un vārds "lauksaimniecība" universitātes nosaukumā visu piedāvājumu neaptver. Ietilpīgāks nosaukums veicinātu skaidra, fokusēta priekšstata radīšanu par universitāti, radot labāku izpratni par piedāvājuma daudzveidību," uzskata rektore.

Viņa pastāstīja, ka līdzīgi procesi notiek arī citās valstīs. Pēdējo desmit gadu laikā Baltijas un ziemeļu reģiona Lauksaimniecības universitātes nomainījušas nosaukumus, gan uz Dzīvības zinātņu universitātēm (Igaunijā, Norvēģijā, Polijā), gan personvārdu universitātēm kā, piemēram, Aleksandra Stulginska universitāte Lietuvā. Darba grupa bija pārliecināta, ka iekšzemes un ārvalstu tirgum nepieciešams saprotams nosaukums, kas atspoguļo universitātes jomu un piedāvājuma dažādību.

"Kā rektore saskatu šo kā labu investīciju nākotnē, kas palīdzētu piesaistīt jaunus studentus, piedāvājot diplomu ar nosaukumu, kas nerada šaubas ne absolventiem, ne darba devējiem par universitātes plašo studiju programmu klāstu daudzveidīgās zinātņu jomās, ne tikai mūsu tradicionālajos virzienos - lauksaimniecībā, veterinārmedicīnā, pārtikas tehnoloģijā, mežsaimniecībā," pauda Pilvere.

Viņa skaidroja, ka janvārī LLU notika plašas diskusijas visās astoņās fakultātēs ar akadēmisko personālu un studentiem, taču sarunas bija ne tikai par nosaukuma maiņu, bet arī citiem universitātes attīstības virzieniem un nākotnes iecerēm.

Par iespējamiem nosaukuma variantiem patlaban esot ļoti liela viedokļu dažādība, un tam ir nepieciešams laiks, lai atrastu labāko un piemērotāko, kas atbilstu universitātes būtībai, informēja rektore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!