Foto: LETA

Valdība otrdien par Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) rektori līdzšinējā rektora profesor Jura Skujāna vietā tika apstiprināta LLU Konventa ievēlētā rektora amata kandidāte, profesore Irina Pilvere.

7.maijā LLU rektora vēlēšanu otrajā kārtā ar 116 balsīm „par" 222 LLU Konventa locekļi universitātes vadītāja amatā ievēlēja I.Pilveri. Saskaņā ar Augstskolu likuma 17.panta piektajā daļā noteikto augstskolas ievēlēto rektoru jāapstiprina Ministru kabinetam.

Pēc aģentūras LETA informācijas, Pilvere dzimusi 1956.gada 3.martā Aucē, precējusies ar Juri Pilveru. 1979.gadā viņa beigusi tolaik Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju (LLA), apgūstot lauksaimniecības uzņēmējdarbības ekonomikas specialitāti Ekonomikas fakultātē. LLU Pilvere studējusi uzņēmējdarbības ekonomikas maģistrantūrā, vēlāk - doktorantūrā.

No 1986.gada līdz 1991.gadam Pilvere bija galvenā ekonomiste rajona lauksaimniecības pārvaldes sistēmā, bet no 1993.gada līdz 1996.gadam - Zemkopības ministrijas Ražošanas prognozēšanas un finansēšanas departamenta direktore.

1997.gadā viņa kļuva par Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietnieci, 2000.gada maijā apstiprināta par jaunizveidotā Lauku atbalsta dienesta (LAD) direktori, no kurienes aizgāja 2005.gada decembrī.

Kopš 2006.gada jūnija viņa strādāja LLU Ekonomikas fakultātes, vēlāk - Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes dekānes amatā.

Augstskolu likuma 17.panta otrā daļa nosaka, ka universitātē par rektoru ievēlē profesoru. Saskaņā ar LLU Satversmes 5.4.apakšpunktu rektoru vēl Konvents no profesoriem uz pieciem gadiem, bet ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas, tāpēc, tā kā līdzšinējam LLU rektoram, profesoram Jurim Skujānam šogad beidzas atkārtotais pilnvaru termiņš, LLU Konvents organizēja jauna rektora vēlēšanas.

LLU rektora amatam tika izvirzīti četri rektora amata kandidāti - Informācijas tehnoloģiju fakultātes profesore Irina Arhipova, Pilvere, LLU zinātņu prorektors un Informācijas tehnoloģiju fakultātes profesors Pēteris Rivža un Tehniskās fakultātes dekāns profesors Kaspars Vārtukapteinis.

Kā portālu "Delfi" informēja LLU sabiedrisko attiecību un karjeras centra pārstāve Ilvija Gaidukoviča, otrdienas Ministru kabineta sēdē ekonomikas zinātņu doktore Pilvere tika apstiprināta par LLU rektori, dodot viņai tiesības pildīt rektora pienākumus, tostarp parakstīt augstāko izglītību apliecinošos augstākās izglītības dokumentus, un tiktu nodrošināta universitātes darbības nepārtrauktība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!