Foto: LETA
Labklājības ministrijas (LM) vadība uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādinājusi Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) vadītāju Regīnu Simsoni, jo radušās aizdomas par iespējamiem grāmatvedības un finanšu pārkāpumiem, kā arī dokumentu viltošanu.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) piektdien preses konferencē stāstīja, ka, sākot izmeklēt gadījumu par it kā no SIVA kases izzagtajiem 13 000 latu, ministrija konstatēja iespējamos rupjus grāmatvedības kārtošanas pārkāpumus. Pārbaudē atklājās, ka pērn ir anulēti čeki par aģentūras pakalpojumiem kopumā 306 000 latu vērtībā.

LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme skaidroja, ka Valsts ieņēmumu dienests, vērtējot situāciju, pieļauj divas iespējas. Viens skaidrojums ir, ka cilvēks tiešām ir samaksājis par pakalpojumu un to saņēmis, bet nav paņēmis čeku, un tas uzdots par anulētu, bet naudu kāds ir piesavinājies. Savukārt otra iespēja ir, ka cilvēks nav saņēmis pakalpojumu un pieprasījis atdot atpakaļ samaksāto. Tiesa, šajā gadījumā uz dokumentiem būtu jābūt arī klienta parakstam, bet tāds iztrūkst - uz čekiem ir tikai SIVA pārstāvju paraksti.

Aģentūras darbinieki skaidrojuši, ka čeki ir anulēti, jo tie bija nepareizi izsniegti vai arī klients ir atteicies no pakalpojuma. LM disciplinārlietā skaidros notikušo un, ja radīsies kādas aizdomas par iespējamu naudas zagšanu aģentūrā vai līdzīgiem pārkāpumiem, tad LM vērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs.

Aģentūra sniedz pakalpojumus cilvēkiem ar invaliditāti un cilvēkiem ar prognozējamo invaliditāti, piedāvājot veselības uzlabošanas vai nostiprināšanas pakalpojumus, dzīves kvalitātes paaugstināšanu un saturīga brīvā laika pavadīšanas iespējas.

Labklājības ministre Viņķele uzsvēra, ka aptuveni trešdaļa no SIVA budžeta ir pašu ieņēmumi, kas gadā ir aptuveni 700 000 latu. Aģentūrā konstatētie rupjie grāmatvedības dokumentu kārtošanas principu pārkāpumi un lielie pašu ieņēmumi rada risku par pietiekami lielas naudas piesavināšanās iespējām.

Disciplinārlietu pret iestādes vadītāju plāno izmeklēt mēneša laikā, bet tāpat ministrija pārbauda citas aizdomas SIVA – iespējamu naudas iztrūkuma slēpšanu. SIVA iepriekš apgalvojusi ministrijai, ka pārbauda publiski izskanējušo informāciju par iespējamu 13 000 nozagšanu, taču tagad LM ir aizdomas, ka faktiski nekāda pārbaude nenotika un dokumenti par to varētu būt viltoti.

LM vadība norādīja, ka šobrīd abas disciplinārlietas - gan par iespējamu dokumentu viltošanu saistībā ar 13 000 latu izzagšanas pārbaudi, gan par grāmatvedības kārtošanas principu pārkāpumiem - apvienotas vienā. Dokumentu viltošanā kopumā tiek vainoti četri SIVA darbinieki, arī iestādes vadītāja, kura saistībā ar grāmatvedības pārkāpumiem ir atstādināta no amata.

Saistībā ar konstatēto iestādē ir ierobežoti skaidras naudas darījumi - par SIVA sniegtajiem pakalpojumiem iespējams norēķināties tikai bezskaidras naudas darījumos, piebilda Jaunzeme.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā TV3 ziņoja, ka SIVA darbiniece vairāku gadu garumā no aģentūras kases izzagusi ap 13 000 latu. Sieviete šo rīcību skaidrojusi ar to, ka nauda bijusi vajadzīga lielā kredīta dēļ. Konkrētā darbiniece, kas esot bijusi arī aģentūras koledžas absolvente un invalīde, esot raudot stāstījusi, ka nauda viņai nepieciešama lielā kredīta atmaksai un solījusi naudu atdot. Cerot uz to, aģentūra zādzību noklusējusi, taču pēc kāda laika atklājies, ka šī nav vienīgā sievietes pastrādātā zādzība.

Pēc notikušā no amatiem atbrīvoti gan konkrētā darbiniece, gan aģentūras galvenā grāmatvede un finanšu direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!