Bērnu nabadzība Latvijā ar katru gadu pieaug un kopš 2008.gada ir strauji samazinājies arī bērnu materiālās nodrošinātības līmenis – 2008.gadā tādu bērnu, kuriem netika nodrošināts viss nepieciešamais, kas bērnam vajadzīgs veiksmīgai dzīves gaitu uzsākšanai, bija aptuveni trešā daļa (36%), bet 2010.gadā - jau gandrīz puse (48,5%), liecina Labklājības ministrijas (LM) apkopotie dati.

LM ziņojumu par bērnu situāciju Latvijā otrdien izskatīja valdība.

LM norāda, ka šāda materiālā nenodrošinātība vairo bērnu nabadzību un sociālo atstumtību, kā arī veicina nabadzības un atstumtības pārmantošanos nākamajās paaudzēs. LM atzīst, ka kopumā lielākais nabadzības risks pastāv ģimenēm ar bērniem.

Analizējot trūcīgo personu sadalījumu pa iedzīvotāju grupām 2010.gadā, LM secinājusi, ka bērni ir otra lielākā grupa starp trūcīgajām personām valstī. Trūcīgo bērnu skaits 12 mēnešu periodā ir pieaudzis par pusotru reizi: no 39,4 tūkstošiem 2010.gada janvārī līdz 60,6 tūkstošiem jeb aptuveni 16,1% no bērnu kopskaita 2010.gada decembrī. Vienlaikus vērojama tendence pieaugt bērnu īpatsvaram, kuri dzīvo sociālajos dzīvokļos.

LM atzīst, ka ierobežotā valsts finansējuma dēļ arī daudzu aktivitāšu īstenošana tika pārtraukta vai to apjomi tika samazināti proporcionāli pieejamā finansējuma samazinājumam. Budžeta sabalansēšanas pasākumi ietekmēja gan finansiālā atbalsta pasākumus (sociālos pabalstus un citu materiālo atbalstu), gan ģimenēm, kuras aprūpē bērnus, pieejamos pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!