Lai veicinātu nediskriminējošu attieksmi pret cilvēkiem ar invaliditāti, no janvāra Labklājības ministrija (LM) gatavojas izveidot darba grupu, kurā spriedīs par rīcībspējas un aizgādnības iespējām cilvēkiem ar invaliditāti, informēja LM.

Darba grupā būšot Tieslietu ministrijas, Tiesībsarga biroja, LM un nevalstisko organizāciju pārstāvji, kā arī praktizējošie tiesneši un psihiatrijas eksperti. Eksperti lems par to, vai, ņemot vērā ANO Konvencijā par cilvēku ar invaliditāti tiesībām noteiktās normas, Latvijas normatīvajos aktos būs nepieciešams veikt izmaiņas.

Kā skaidro LM pārstāve Ilona Jurševska, jau 2008.gada 18.jūlijā ar LM rīkojumu tika izveidota darba grupa ANO Konvencijas par cilvēku ar invaliditāti ratifikācijas sagatavošanai, kuras darbības laikā tika veikta Latvijas normatīvo aktu analīze.

Konvencijas mērķis ir veicināt personu ar invaliditāti tiesību un brīvību īstenošanu, taču pēc normatīvo aktu izvērtēšanas tika konstatēts, ka Konvencijas 12.pantam par vienlīdzīgu tiesībspējas atzīšanu neatbilst valstī noteiktais regulējums attiecībā uz rīcībspējas un aizgādnības institūtu.

Piemēram, ja bērns piedzimst mātei ar garīga rakstura traucējumiem, tad šobrīd vieglāk ir māti atzīt par rīcībnespējīgu, piešķirot aizbildni. Līdz ar to aizbildnis var rīkoties ar aizbilstamā mantu un naudu.

Iepriekš izveidotā grupa arī bija izstrādājusi plānu ANO Konvencijas īstenošanai ar pasākumiem 2010.-2012.gadā. Viens no plāna pasākumiem ir izvērtēt nepieciešamību aktualizēt Civillikuma ģimenes tiesību daļu. Pie šī pasākuma īstenošanas arī strādās darba grupa nākamgad.

Kā ziņots, 2008.gada 18.jūlijā Latvija parakstīja ANO Konvenciju par personu ar invaliditāti tiesībām.

Konvencijas mērķis ir nodrošināt, lai pret cilvēkiem ar invaliditāti pilnībā tiktu ievērota cilvēkam pienācīgā cieņa un tiktu nodrošinātas visas cilvēka pamattiesības. ANO konvencijas vispārējie pamatprincipi paredz diskriminācijas aizliegumu, invalīdu līdzdalību un integrāciju sabiedrībā, iespēju vienlīdzību, cieņu pret bērnu ar invaliditāti spēju attīstību, vīriešu un sieviešu vienlīdzību, kā arī citus principus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!