Foto: LETA

Labklājības ministrijai būtu jāsniedz skaidra atbilde uz koalīcijas darba sapulcē uzdoto jautājumu par to, kurām vēl sociālajām grupām būtu nepieciešams valsts atbalsts, par frakcijas "Attīstībai/Par!" sēde spriesto pavēstīja Saeimas deputāte Marija Golubeva (AP).

Politiķe skaidroja, ka frakcija atbalsta lēmumu par 500 eiro atbalsta izmaksu ģimenēm ar bērniem, vienlaikus uzsverot, ka ir būtiski pēc iespējas ātrāk papildus noteikt, kurām sociālajām grupām arī nepieciešams atbalsts.

Deputātes ieskatā šāda veida atbalsts būtu jāpiešķir arī cilvēkiem, kas kopj personas ar invaliditāti, studentiem, kuri patlaban ir bezdarbnieki, un cilvēkiem ar invaliditāti. Vaicāta par potenciālo atbalsta apmēru, politiķe sacīja, ka "par to vēl varētu diskutēt, bet svarīgi ir identificēt, kas šīs grupas ir".

Tāpat Golubeva arī sniedza savu ieskatu par plānoto atbalstu ģimenēm ar bērniem, norādot, ka nevajadzētu piemirst par bērniem, kas dzīvo bērnunamos, un kuriem pēc pašreizējā pabalsta izmaksas kritērijiem šāds atbalsts nepienāktos. "Mēs negribētu bremzēt šo pabalstu, bet mēs ceram, kā šis aspekts tiks ņemts vērā," izteicās deputāte.

Runājot par labklājības ministres Ramonas Petravičas (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV) priekšlikumu piešķirt 200 eiro atbalstu arī pensionāriem un invaliditātes pensiju, kā arī valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējiem, deputāte sacīja, ka "šeit vajadzētu pieiet precīzāk". Proti, Golubevas ieskatā, šeit būtu jānošķir dažādas pensionāru grupas, jo ir atsevišķi seniori, kas saņem pietiekamas pensijas, turklāt to apmērs krīzes laikā nav sarucis. Līdz ar to viņa pauda uzskatu, ka labāk būtu šādu atbalstu piešķirt pensionāriem, kuriem ir minimālās pensijas un kuri ir vientuļie seniori.

Kā vēstīts, valdība vakar atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, kas paredz ģimenēm par katru bērnu izmaksāt 500 eiro lielu vienreizēju atbalstu. Par šīm izmaiņām vēl ir jālemj Saeimai.

Šāds atbalsts pienāksies personai, kurai ir tiesības uz bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes valsts pabalstu vai piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti vai kurai sakarā ar bērna dzimšanu ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu un bērns dzimis līdz ārkārtējās situācijas beigām.

Vienreizējo atbalstu par katru bērnu saņems arī tie, kuriem tiesības saņemt bērna kopšanas pabalstu līdz viena gada vecumam vai ģimenes valsts pabalstu ārkārtējās situācijas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!