Foto: DELFI
Latvijas problēma ir liels strādājošo nabagu skaits, trešdien atzina Labklājības ministrijas (LM) amatpersonas, informējot par galvenajiem darba virzieniem šogad.

Strādājošie nabagi ir cilvēki, kas strādā, bet ir pakļauti nabadzības riskam, jo nespēj izdzīvot un sevi uzturēt ar nopelnīto.

"Mums ir liels strādājošo nabagu skaits. Viens no iemesliem ir, ka cilvēki saņem oficiāli mazus ienākumus, otrs iemesls – tie ir cilvēki, kas strādā publiskajā sektorā un saņem līdz 200 latiem," atzina ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Labklājības ministre Ilze Viņķele ("Vienotību") situāciju, ka strādājošie nespēj iztikt ar nopelnīto, nosauca par nenormālu.

"Mums ir pietiekami augsts nabadzības riskam pakļauto skaits, kas strādā, īpaši ģimenēs ar bērniem. Šī situācija ir nenormāla. Mūsu pienākums ir piedāvāt tādu pakalpojumu klāstu, ne tikai pabalstus, kas ļautu situāciju uzlabot straujāk," norādīja ministre.

LM šogad ir noteikusi piecas prioritātes – sociālās drošības sistēmas attīstība atbilstoši pēckrīzes vajadzībām, uz iekļaujošu izaugsmi vērsta nodarbinātības politika, atbalsts ģimenēm ar bērniem, atbalsts cilvēkiem ar invaliditāti, virzība uz aprūpi ārpus institūcijām.

"Lai varētu mērīt darbu rezultātus, esam definējuši izmērāmus rezultātus – sociāli apdrošinātu cilvēku skaita pieaugums, lielāka vidējā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu alga, paplašināts atbalsts strādājošajiem cilvēkiem ar bērniem, samazināts nabadzības riskam pakļauto cilvēku skaits," uzskaitīja Viņķele.

Ģimeņu situāciju varētu uzlabot, strādājot pie neapliekamā minimuma paaugstināšanas un atvieglojumiem par apgādājamo. Risinājumiem jābūt izstrādātiem pavasarī, kad sāksies diskusijas par 2014.gada budžetu.

"Krīze ekonomikā ir pārvarēta. Mums ir jāpalīdz cilvēkiem, lai lēmums par aizbraukšanu no Latvijas nebūtu vairs aktuāls," uzsvēra ministre Viņķele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!