Nākamgad Labklājības ministrijas (LM) pamatbudžets kopumā būs par 9,04 miljoniem latu lielāks nekā šogad un palielinājumu veidos Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļi dažādiem pasākumiem un finansējums sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumu īstenošanai, aģentūru LETA informēja LM.

Visās pārējās pamatbudžeta jomās ir gaidāms samazinājums. Piemēram, administratīvās izmaksas un citi izdevumi tiks samazināti par 5,2 miljoniem latu, bet pamatbudžeta izdevumu samazinājums, ņemot vērā jau 2009.gada valsts budžeta grozījumos pieņemto normatīvo aktu izmaiņas valsts sociālajos pabalstos, 2010.gadā veidos 5,28 miljonus latu.

Salīdzinājumam, šogad LM budžets bija 188,45 miljoni latu, bet nākamgad tas būs 197,49 miljoni latu.

Lai nodrošinātu administratīvo izdevumu ekonomiju, turpinot 2009.gadā uzsāktās nozares strukturālās reformas un nozares politikas pārkārtošanos, nodrošinot kvalitatīvu un uz klienta vajadzībām orientētu pakalpojumu ar prognozējamu izmaksu efektivitātes paaugstināšanos uz administratīvo izmaksu rēķina, LM deleģēs funkcijas nevalstiskajam sektoram. Tā tiflotehnikas un surdotehnikas pakalpojumi, kā arī redzes un dzirdes invalīdu sociālā rehabilitācija tiks deleģēta attiecīgi Latvijas Neredzīgo biedrībai un Latvijas Nedzirdīgo savienībai, no prettiesiskām darbībām cietušo bērnu rehabilitācija dzīvesvietā un institūcijās tiks deleģēta Latvijas Bērnu fondam.

Tāpat tiks centralizētas personāla, grāmatvedības un komunikācijas funkcijas LM, pārņemot Valsts darba inspekcijas, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas un Valsts darba ekspertīzes ārstu valsts komisijas līdzšinēji veiktās atbalsta funkcijas.

Ar 2010.gada 1.janvāri darbu sāks pieci valsts sociālās aprūpes centri, kuros tiks iekļauti reorganizētie 33 valsts sociālās aprūpes centri. Reforma veikta, lai optimizētu sociālo pakalpojumu nozares administrēšanu un centralizētu atbalsta funkcijas reģionālajās iestādēs.

Bāriņtiesu darba funkcionālās pārraudzības un audžuģimeņu uzraudzības funkcijas no LM tiks nodotas Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai, nodrošinot funkcijas izpildi pēc iespējas tuvāk klientam.

Neskatoties uz budžeta izdevumu samazinājumu, tiks nodrošināti Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras un Nodarbinātības valsts aģentūras pakalpojumi reģionos un iespējami tuvāk iedzīvotājam.

Turklāt atlīdzības fondu samazinājums vidēji nozarē pamatdarbībai nākamgad plānots 20,22% apmērā. Savukārt LM centrālajā aparātā atlīdzības fonda samazinājums, salīdzinot ar 2009.gadu, plānots 21,8%.

Kā būtisks atbalsts 2010.gadā ir sociālās drošības tīkla stratēģijas īstenošana, kas labklājības jomā paredzēja jau no šā gada oktobra palielināt garantēto minimālo ienākumu (GMI) līmeni trūcīgām personām un piešķirt arī dzīvokļa pabalstu, kura izmaksas kārtību nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos.

Turpretī bezdarbniekiem tiek piedāvāta iespēja piedalīties darba praksē pašvaldībās, veicot sabiedrībai derīgus pilna laika darbus un katru mēnesi par to saņemot 100 latu stipendiju. Savukārt bezdarba riskam pakļautām personām tiek piedāvāta apmācība, izmantojot kuponu metodi.

Runājot par pabalstiem un sociālo atbalstu, LM norāda, ka uz laiku no 2010.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim tiks ierobežota bezdarbnieka pabalsta un slimības pabalsta izmaksa, bet no 2010.gada 3.novembra līdz 2012.gada beigām - arī maternitātes un paternitātes pabalsta izmaksa, nosakot griestus vidēji 350 latu apmērā mēnesī jeb 11,51 latu dienā un pieskaitot 50% no summas, kas pārsniedz noteiktos griestus. Analogas normas atteiksies arī uz tiem vecākiem, kuru bērni dzimuši pēc 2010.gada 2.novembra.

Tāpat tiks noteikts, ka laika periodā no 2010.gada 3.novembrim līdz 2012.gada beigām maternitātes pabalsts un paternitātes pabalsts ir 80% apmērā no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, vienlaikus ievērojot tiesiskās paļāvības principu, tas ir, līdz 2010.gad 2.novembrim piešķirtie pabalsti ir saglabājami esošajā apmērā saskaņā ar piešķiršanas brīdī spēkā esošo regulējumu. Ņemot vērā iepriekš minētos pabalstu samazinājumus, budžeta deficīts samazināsies par 20,5 miljoniem latu.

Tāpat nākamgad samazināts finansējums aktīvajiem nodarbinātības pasākumiem par 335 000 latu, kas nozīmē, ka 2010.gadā no valsts budžeta nodrošinātais finansējums ir 6,4 miljonu latu apmērā, bet kā papildus kompensējošā sistēma ir Eiropas Savienības fondu līdzfinansējums un tā piedāvātās iespējas.

Ņemot vērā izmaiņas normatīvajos aktos, izdevumu samazinājums speciālajā budžetā nākamgad plānots 110,6 miljonu latu apjomā, ko iespaidos gan sociālās apdrošināšanas pabalstu izmaksu griestu noteikšana, gan tas, ka strādājošajiem un nestrādājošajiem pensionāriem jau šogad tika veikts izdevumu samazinājums attiecīgi par 30% un 10%, gan saīsinātais slimības pabalsta izmaksas laiks un citas izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!