Foto: LETA

Labklājības ministrijas (LM) 2014.gada budžeta prioritāte ir nevienlīdzības mazināšana, atbalstot nabadzības riskam visvairāk pakļautās sabiedrības grupas un palielinot pabalstu I un II grupas invalīdiem, bērnu kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu, kā arī maksājot vecākiem pabalstus līdz bērns sasniedz pusotra gada vecumu, nevis gada vecumu, kā tas ir pašlaik. Kopumā šiem mērķiem 2014.gadā papildu nepieciešami 37,8 miljoni latu, paredz Labklājības ministrijas (LM).

Viena no būtiskākajām LM nākamā gada prioritātēm ir arī sekmēt cilvēku ar invaliditāti materiālās situācijas uzlabošanos, palielinot materiālo atbalstu noteiktām cilvēku ar invaliditāti grupām.

No 2014.gada 1.janvāra plānots palielināt materiālo atbalstu cilvēkiem ar I un II grupas invaliditāti, kuri saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu. Tas nozīmē, ka cilvēki ar I grupas invaliditāti līdzšinējo 45 latu vietā varētu saņemt 58,5 latus mēnesī, bet cilvēki ar II grupas invaliditāti – 54 latus mēnesī. I grupas invalīdi ar invaliditāti kopš bērnības līdzšinējo 75 latu vietā saņemtu 97,5 latus mēnesī, bet cilvēki ar II grupas invaliditāti, kuri ir invalīdi kopš bērnības, saņemtu 90 latus mēnesī. Cilvēkiem ar III grupas invaliditāti palielinājums nav paredzēts.

Tāpat paredzēts no nākamā gada janvāra no 100 līdz 150 latiem mēnesī palielināt pabalstu cilvēkiem ar invaliditāti, kuriem nepieciešama kopšana. Kopumā materiālā atbalsta palielināšanai cilvēkiem ar invaliditāti nākamgad papildu nepieciešami 9,42 miljoni latu.

Ņemot vērā, ka šogad uzsāktais asistenta pakalpojums pašvaldībās, ir ļoti pieprasīts, lai to nodrošinātu pilnā apmērā arī turpmāk, 2014.gadā papildu nepieciešami 9,28 miljoni latu. Šī pakalpojuma mērķis ir palīdzēt cilvēkam ar invaliditāti pārvietoties ārpus mājokļa - nokļūt vietā, kur cilvēks strādā, mācās, nokļūt pie ārsta, uz rehabilitācijas iestādi, biedrību u.c.

LM arī uzskata, ka valsts sociālās aprūpes centros (VSAC) jānodrošina pilnvērtīga ārstēšana cilvēkiem ar smagiem garīga rakstura traucējumiem, viņiem jānodrošina papildu laboratoriskie izmeklējumi, jāiegādājas pielāgots autotransports, u.c. Tam papildu nepieciešami 1,09 miljoni latu.

LM arī apņemas turpināt atbalstīt ģimenes ar bērniem un veicināt demogrāfiskās situācijas uzlabošanos. Tāpēc no 2014.gada 1.janvāra plānots pilnveidot vecāku un bērna kopšanas pabalstu sistēmu. LM rosina paaugstināt bērna kopšanas pabalsta apmēru no 100 līdz 140 latiem mēnesī un pagarināt tā izmaksas laiku no gada līdz bērna 1,5 gada vecumam. Arī vecāku pabalsta minimālais apmērs atbilstu bērna kopšanas pabalsta (bāzes) apmēram - 140 lati mēnesī un tiktu pagarināts līdz bērna 1,5 gada vecumam.

Lai to īstenotu, jāmaina vecāku pabalsta finansēšanas kārtību, nosakot, ka vecāku pabalsta summu, kas mēnesī atbilst bērna kopšanas pabalsta apmēram - 140 lati (bāzes jeb minimālajam pabalsta apmēram), finansē no valsts pamatbudžeta. Tādējādi visiem vecākiem, neskatoties uz to, ir vai nav maksāts sociālais nodoklis, būtu nodrošināts bērna kopšanas pabalsts 140 latu apmērā līdz bērna 1,5 gada vecumam.

Savukārt sociāli apdrošinātiem cilvēkiem papildus aprēķinātu vecāku pabalstu un izmaksātu tā daļu, kas ir kā starpība starp aprēķināto pabalstu un 140 latiem (cilvēkam aprēķinātais vecāku pabalsta apmērs mēnesī mīnuss 140 lati). Vecāku pabalsta daļu finansētu kā līdz šim - no invaliditātes, maternitātes un slimības speciālā budžeta.

Pārējos vecāku pabalsta nosacījumus nav plānots mainīt - pabalsta apmēru aprēķinās 70% apmērā no cilvēka vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. To izmaksās, kamēr viens no vecākiem atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai kā pašnodarbinātais bērna kopšanas dēļ negūst ienākumus. Ja viens no bērna vecākiem bērna kopšanas laikā (vecumā līdz pusotram gadam) strādās, viņam paredzēts piešķirt bāzes pabalstu jeb bērna kopšanas pabalstu 140 latu apmērā. Vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta sistēmas pilnveidošanai 2014.gadā papildu nepieciešami 17, 98 miljoni latu.

Šobrīd sociāli neapdrošinātiem cilvēkiem bērna kopšanas pabalsts ir 100 lati par bērna kopšanu līdz gada vecumam. Visiem vecākiem par bērna kopšanu no 1 līdz 1,5 gadam bērna kopšanas pabalsts ir 100 lati. Savukārt vecāku pabalstu maksā sociāli apdrošinātiem cilvēkiem un to piešķir 70% apmērā no iepriekš veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām.

LM arī atgādina, ka no šī gada 1.septembri plānots atsākt pensiju indeksāciju, kas šogad izmaksās 10,4 miljonus latu, savukārt 2014.gadā - 30,5 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!