Foto: F64
2009.gadā noteiktie ierobežojumi izmaksājamiem slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku pabalstiem un piešķiramajam bezdarbnieku pabalstam ir saglabājami arī turpmāk, vienojās valdība, iepazīstoties ar Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par turpmāku valsts pabalstu izmaksas ierobežojumu noteikšanas pamatotību.

Tāpat valdība nolēma, ka 2011.gadā ģimenes valsts pabalsts izmaksājams 8 latu apmērā par ikvienu bērnu. Vienlaikus no 2012.gada 1.janvāra ir nepieciešams atsevišķs Ministru kabineta lēmums, pamatojoties uz LM sagatavoto koncepciju par ģimenes valsts pabalsta sistēmas reformu.

Šāda rīcība nepieciešama, jo šobrīd Latvijā esošās ekonomiskās krīzes rezultātā samazinās strādājošo skaits un darba ienākumi. Rezultātā samazinās arī ieņēmumi speciālajā budžetā, turklāt tā izdevumus ietekmē arī iepriekšējo gadu straujais algu pieaugums. Tas nozīmē, ka, nepārskatot speciālā budžeta izdevumus, tā uzkrājums būs izlietots jau dažu gadu laikā un budžetā veidosies deficīts.

Tādējādi valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu ierobežojumi veicina ne tikai valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanu īstermiņā, bet arī valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspējas nodrošināšanu, uzsver LM.

Jau ziņots, ka 2009.gada 1.decembrī Saeima pēc valdības ierosinājuma noteica vairāku valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu - maternitātes, paternitātes, vecāku, slimības, bezdarbnieka - apmēru ierobežojumus. Vienlaikus valdība arī noteica, ka LM regulāri jāizvērtē situācija un jāziņo valdībai par iespējām pabalstu "griestus" atcelt ātrāk.

Sākotnēji ierobežojumi bija plānoti līdz 2012.gada 31.decembrim, bet vēlāk Saeima nolēma pagarināt šos ierobežojumus un līdz 2014.gada 31.decembrim turpināt ierobežot izmaksājamo maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalstu un piešķiramā bezdarbnieka pabalsta apmēru.
Pēc Saeimas lēmuma 37 Saeimas deputāti, izmantojot Satversmē noteiktās tiesības, pieprasīja Valsts prezidentam apturēt likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem, un tie saskaņā ar Satversmi tika nodoti tautas nobasošanai, taču referendumā netika savākts pietiekams balsu skaits un grozījumi stājās spēkā.

Pēc LM rīcībā esošiem statistikas datiem jūnijā ģimenes valsts pabalstu 2011.gada saņēma 338 665 cilvēki. Šim mērķim izlietoti 2,70 miljoni latu. Maternitātes pabalstu saņēma 1830 cilvēki, izlietojot tam 1,19 miljonus latu. Vidējais pabalsta bija apmērs 695,37 lati.

Paternitātes pabalstu saņēma 487 cilvēki, šim mērķim novirzot 0,06 miljonus latu, un vidējais pabalsta apmērs bija 122,59 lati. Savukārt vecāku pabalsts izmaksāts 9771 vecākam, iztērējot 3,11 miljonus latu, vidēji viens vecāks saņēma 323,36 latus.

Slimības pabalstu saņēma 18 245 cilvēki un šim mērķim izlietoti 3,29 miljoni latu. Vidējais pabalsta apmērs bija 194,67 lati. Bezdarbnieka pabalstu saņēma 34 305 cilvēki, izlietojot 3,48 miljonus latu, un tā vidējais apmērs bija 165,67 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!