Foto: DELFI

Pārcelšanās pabalsts motivēs daļu iedzīvotāju turpināt dzīvot savās mājās, stāstīja Labklājības ministrijas (LM) Darba departamenta direktors Imants Lipskis.

Komentējot LM veltīto kritiku saistībā ar pārcelšanās jeb mobilitātes pabalsta ieviešanu, Lipskis sacīja, ka paredzētie atbalsta pasākumi ne katrā gadījumā nozīmēs pilnīgu pārcelšanos, bet izpaudīsies arī kā braukšana uz darbu un atgriešanās mājās. "Šoreiz kritiku neuzskatām par pamatotu, jo ārkārtīgi emocionālas diskusijas un tēlainus salīdzinājumus šobrīd izraisījusi visai parasta parādība Latvijas cilvēku, tostarp lauku iedzīvotāju, ikdienā," sacīja Lipskis.

Viņš apgalvoja, ka gan Latvijā, gan citur pasaulē neesot neparasta parādība, ka cilvēki katru dienu brauc uz darbu un atgriežas mājās, vai arī, tad, kad tas nav izdevīgi, īrē nelielu dzīvesvietu citur un atgriežas mājās, piemēram, nedēļas nogalē. "Mūsuprāt, attiecīgais atbalsts nevis motivē cilvēkus atstāt savas mājas, bet gan turpināt tajās dzīvot, vienlaikus realizējot savu potenciālu, gadījumos, kad persona izvēlas katru dienu mērot ceļu no darba uz mājām, vai atgriežas mājās brīvdienās," viņš piebilda.

LM mērķis, ieviešot pārcelšanās pabalstu, ir atbalstīt iedzīvotājus, kuri vēlas strādāt, un palīdzēt viņiem nokļūt uz darbu citā apdzīvotā vietā, kur ir pieprasījums pēc attiecīgajām prasmēm un spējām. Savukārt, tālāka notikumu attīstība, kā klāstīja Lipskis, vairāk ir atkarīga no vietējiem apstākļiem - kā konkrētajā apdzīvotā vietā jūtas attiecīgā darbinieka ģimene, kādi ir motīvi saglabāt pašreizējo mājokli vismaz kā vietu atpūtai.

Kā ziņots, bezdarbniekiem, kuri no ekonomiski neaktīviem reģioniem ir gatavi pārcelties tuvāk darbavietām, no nākamā gada varētu piešķirt finansiālu atbalstu transporta izmaksu vai pārcelšanās izmaksu segšanai. LM pašlaik strādā pie reģionālās mobilitātes atbalsta pasākuma kritēriju izstrādes, un plānots, ka šis pasākums uzsāks darbību 2013.gadā, sākotnēji pilotprojekta veidā.

Jūlija sākumā LM iecere izpelnījās kritiku no Latvijas Pašvaldību savienības. Savienības priekšsēdētāja vecākais padomnieks Māris Pūķis sacīja, ka LM ieceres par pārcelšanās pabalstu ieviešanu bezdarbniekiem īstenošana būs nāve Latvijai. Viņš to salīdzināja ar genocīdu, jo šādi pabalsti veicinās vēl lielāku depopulāciju. Proti, veicinot iedzīvotāju pārcelšanos no lauku rajoniem uz pilsētām, laukos vairs nepalikšot neviena cilvēka.

Savukārt šonedēļ intervijā LTV raidījumā "Labrīt, Latvija!" labklājības ministre Ilze Viņķele (V) sacīja, ka LM rosinātā mobilitātes pabalsta mērķis ir ļaut cilvēkiem atgriezties pie normālas dzīves kārtības - pie iztikas no sava darba, nevis no pabalstiem un pie iespējas dzīvot kopā ar ģimeni Latvijā. Mobilitātes pabalsts attiektos arī uz ārzemēs dzīvojošajiem Latvijas iedzīvotājiem. "Ja cilvēks no Īrijas, izvērtējot situāciju, ir gatavs atgriezties Latvijā, viņam par šo lēmumu tiek noteikta veida atbalsts," sacīja ministre, norādot, ka mobilitātes pabalstu varētu dēvēt par atgriešanās prēmiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!