Foto: stock.xchng

Personu ar invaliditāti nevalstisko organizāciju (NVO) konsultatīvās padomes sēdē Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Danute Jasjko iepazīstināja ar deinstitucionalizācijas plānu, kurš paredz samazināt ilgstošo aprūpes institūciju klientu skaitu, nodrošinot šo cilvēku atgriešanos sabiedrībā un viņu aprūpēšanu dzīvesvietā, taču NVO pārstāvjus satrauca tas, ka plānā kā atbalstāmā mērķa grupa nav iekļauti veci, vientuļi cilvēki.

NVO pārstāvji vēlējās noskaidrot, kā LM identificē mērķa grupas, jo plānā nav paredzēts piešķirt finansējumu veciem cilvēkiem, kuri dzīvo vieni.

LM pārstāve norādīja, ka mērķa grupas veidotas, balstoties uz Eiropas nostādnēm, kā arī uz konvenciju par personu ar invaliditāti tiesībām. Tomēr arī nepietiekamais finansējums ir viens no faktoriem, atzina LM pārstāve.

Kā sēdē norādīja Sociālās pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Moors, Rīgā jau tagad gadā tiek deinstitucionalizēti ap 10 cilvēku. Tomēr, ja nepietiks finansējuma, lai nodrošinātu šo cilvēku deinstitucionalizāciju, pašvaldības var neuzņemties šādas saistības.

Deinstitucionalizācijas plāna izpildei no 2014. līdz 2020.gadam paredzēts gandrīz 49 miljonu eiro Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalsts, kā arī vairāk nekā 44 miljonu eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums.

Padomes sastāvā darbojas Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja, Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte un Sociālās pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Moors, kā arī 28 padomē iesaistījušies NVO vadītāji vai deleģēti pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!